Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sicilija, destinacije

  KOZA NOSTRA: Na Siciliji 91 osoba osuđena za zloupotrebu fonda EU za pašnjake

  Sud na Siciliji osudio je 91 osobu optuženu za učešće u mreži organizovanog kriminala koja je oštetila Evropsku uniju za oko pet miliona evra namenjenih za subvencije za pašnjake na tom italijanskom, mediteranskom ostrvu.

  Suđenje, koje je završeno izricanjem kazni od dve do 30 godina i 10 oslobađajućih presuda, počelo je u martu 2021. a razmatranje je trajalo nedelju dana.

  Tužioci su tvrdili da su se desetine članova mafije i radnika u administraciji udružili kako bi zloupotrebili subvencije koje daje EU za korišćenje pašnjaka, među kojima je i teritorija Nacionalnog parka Nebrodi na istočnom kraju Sicilije.

  U izveštajima o suđenju, italijanski mediji navode da je 150 kompanija na prevaru pribavilo oko pet miliona evra od 2010. do 2017. godine.

  Bivši direktor Nacionalnog parka Đuzepe Antoci, koji je pomogao istražiteljima da otkriju prevaru, u sudnici je saslušao presude. Na njega je 2016. godine pucano dok je bio u autu, a istražitelji sumnjaju da su ga napali članova Koza nostre, sicilijanske mafije.

  Notari i birokrate saučesnici

  Među krivičnim delima bila je i iznuda i prevara EU, a tužioci su tvrdili da su optuženi u nekim slučajevima koristili nasilje i pretnje da bi stekli kontrolu nad pašnjacima kako bi mogli da apliciraju za subvencije.

  Tužioci su rekli da je razrađena šema prevare uključivala lažne vlasnike za dobijanje fondova EU. Dodeljena sredstva su se zatim kretala kroz složen sistem finansijskih instrumenata, među kojima su računi u inostranstvu, pre nego što su stizala u ruke optuženih.

  Tužioci su naveli da su notari i birokrate saučesnici koji su se bavili papirologijom pomogli šefovima Koza nostre da sprovedu plan.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE