Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KOVID PROPUSNICE: Ko će smeti da ih proverava i na koji način?

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović rekao je danas da će inspekcija imati pravo da proverava lične podatke građana, a kovid redari samo propusnice.

  Marinović je objasnio na koji način će funkcionisati primena kovid propusnica i kakva je uloga kovid redara.

  Na pitanje kako će izgledati kovid propusnice, Marinović je kazao da on nije bio za to da se na njima nalaze fotografije, ali da će uz njih, građani morati da pokažu i lični dokument.

  “Videćemo kako će danas, posle uredbe Vlade Srbije, izgledati način kontrole. Ja sam bio protiv toga da se koriste one fotografije koje su postojećim bazama podataka, a koje nisu uzete u tu svrhu. To bi bila prekomerna obrada i protivno Zakona o zaštita podataka o ličnosti. Međutim, u cilju sprečavanja zloupotreba, cenim da će biti propisano da se uz kovid propusnici pokaže i lični dokument”, ističe Marinović.

  Govoreći o tome ko bi, u tom slučaju, smeo da proverava naše lične podatke, poverenik je rekao da će inspekcija svakako imati pravo na to.

  “Kovid redari, po prirodi stvari, nemaju. Ali pošto inspekcije nema svuda i pošto će ona naknadno da vrši kontrolu, pretpostavljam da će kovid redari na ulazu vršiti proveru. To znači, kad vi dođete sa kovid propusnicom u neki zatvoreni restoran i kovid redar vam zatraži propusnicu, a zatim neki indentifikacioni dokument, ličnu kartu, pasoš, vozačka dozvola, vi ćete biti dužni da je pokažete, ali ne i da je date tom licu. On ne bi trebalo da ima ovlašćenje da vašu ličnu kartu odvaja od vas fizički, da je obrađuje ili skenira, već isključivo da, na osnovu uvida, utvrdi da se kovid propusnica vodi na imaoca tog dokumenta”, objašnjava Marinović.

  On je objasnio da, ukoliko dođe do proširenja za kovid propusnice, one se mogu odnositi samo na ona mesta koja ne zadiru u osnovna ljudska prava.

  „Pristup pozorištima, sportskim dvoranama, bioskopima, tu bi moglo da se razmišlja o ograničenju u vidu kovid propusnica. Međutim, odlazak na posao, kod lekara, u školu, to ne bi trebalo ograničavati, jer bi to bilo direktno, po mom mišljenju, protivno svim ljudskim pravima“, navodi Marinović.

  Izvor: Nova S

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE