Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kovačevski: Ne plašite se Otvorenog Balkana

  Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da Otvoreni Balkan nikoga ne treba da plaši i istakao da su njegova zemlja, Srbija i Albanija dokazale da se kroz saradnju mnogo lakše prevazilaze problemi, nego ako se svako sam bori sa njima.

  „I nije bilo veće potvrde od toga što se dešavalo u toku prošle zime. Nije bilo veće potvrde nego kada su među ovim državama postojale zabrne izvoza hrane, a kada je Srbija digla zabranu za izvoz žita u našu državu, a mi digli zabranu za izvoz jestivog ulja u Albaniju“, rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom nakon zajedničke sednice vlada dve zemlje u Skoplju.

  Kako je istakao premijer Severne Makedonije, za donošenje tih odluka nisu bili potrebni ni dugi sastanci, ni vladine sednice, ni konferencije, već samo jedan telefonski poziv među liderima zemalja Otvorenog Balkana.

  „Dovoljan je bio samo jedan moj telefonski poziv mene predsedniku Srbije ili poziv premijera Albanije meni. I odluke su donošene u istom trenutku. Zato, ako žele jedan region da napreduje i da postane primer suživoza i saradnje, tada prvi ljudi moraju da se poštuju i da sarađuju. I da vode primerom, da je njihova saradnja i njihovo uzajamno poštovanje, poštovanje koje će imati i svi građani tih država“, rekao je Kovačevski.

  Istakao je da mu je drago da su ono što je potpsano u Berlinu na Berlinskom procesu Severna Makedonija, Srbija i Albanija već imale potpsano u okviru Otvorenog Balkana.

  „Otvoreni Balkan nikoga ne treba da plaši. Naprotiv, Otvoreni Balkan je originalna ideja ne samo političara, već i biznis zajednice i građana Severne Makedonije, Albanije i Srbije“, rekao je Kovačevski.

  Albanski premijer Edi Rama je dodao da njegova vlada prirema novi samit Otvorenog Balkana u Albaniji i da je mnogo zadovoljan time što sada ima i drugih država koje žele da budu integralni deo tog regionalnog procesa.

  „Veoma sam zadovoljan što sada ima i drugih država koje žele da budu integralni deo ovog procesa. I tu imam u vidu Grčku, Tursku, Mađarsku, Italiju“, rekao je Rama i istakao da je dokazano da Otvoreni Balkan nije ništa drugo do oživljavanje Berlinskog procesa.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE