Koronakriza ubrzala penzionisanje "Kraljice neba"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koronakriza ubrzala penzionisanje “Kraljice neba”

  Kako globalna kriza u avioindustriji traje već više od godinu dana, sve veći broj avioprevoznika izbacuje iz flote putničke avione većeg kapaciteta.

  Svega šest aviokompanija u ovoj godini koristiti letelice tipa Boing 747, poznatima i pod nadimkom “Kraljica neba”, javlja Croatian Aviation.

  Nemačka Lufthansa trenutno je najveći korisnik ovog tipa aviona. Kompanija u putničkoj floti ima 19 primeraka B747-8 te osam starijih, B747-400.

  I pre izbijanja pandemije kompanije su krenule s penzionisanjem B747, ali od marta 2020. godine od 22 korisnika došli smo do svega trenutno šest aviokompanija koje u floti imaju ovaj tip aviona u putničkoj verziji.

  Od početka globalne pandemije ove su avione zauvek prizemljili British Airways, Virgin Atlantic i Thai Airways, a ranije i izraelski El Al, australski Qantas i nizozemski KLM.

  Ovim posebnim avionima danas možete putovati samo preko aviokompanija Lufthansa, Air China, Korean Air, Air India, Mahan Air i Asian Airlines.

  B747 trenutno je u rasporedu za letnju sezonu kod svih šest spomenutih kompanija, ali valja naglasiti kako kompanije mogu vrlo lako promeniti tip aviona na liniji, pa će to pre svega zavisiti od rezervacija na svakom letu.

  Širokotrupni, četveromotorni avioni polako, ali sigurno odlaze u istoriju. Nedavno je iz fabrike izašao poslednji Erbas A380 koji se više neće proizvoditi.

  Nema sumnje da će ovi posebni avioni biti sve ređi na redovnim putničkim linijama, ali je sigurno da će B747 ostati kao cargo verzija i VIP i državni avion određenih zemalja.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE