Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Korona još nije prošla: Kovid potvrde u EU važe i narednih godinu dana

  Evropski parlament i evropske vlade dogovorili su da korišćenje kovid potvrda, odnosno pravila o kovid potvrdama ostaju na snazi idućih 12 meseci, zbog toga što pandemija koronavirusa još traje.

  Predstavnici Evropskog parlamenta i vlada članica EU složili su se da produže važenje uredbe do 30. juna 2023. godine, objavilo je francusko predsedništvo Evropskog saveta, dodajući da uredba može biti opozvana i pre tog roka, ako to dopusti zdravstvena situacija. Potvrde su namenjene olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tokom pandemije.

  Kovid potvrda- čemu služi i kako se koristi?

  Pomoću QR koda, potvrda može da se koristiti za dokazivanje da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od kovida-19.

  Digitalna verzija može da se čuva na mobilnom uređaju.

  Evropska komisija je u februaru predložila produženje važenja uredbe o kovid potvrdama.

  Virus i dalje prisutan

  „Virus koji uzrokuje kovid-19 i dalje prevladava u Europi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi uticaj mogućeg širenja zaraze u drugoj polovini 2022. ili pojave novih varijanti“, saopšteno je iz Komisije.

  Produženje važenja uredbe omogućuje putnicima da nastave da koriste svoju kovid potvrdu ako države članice zadrže određene mere javnog zdravlja.

  Inače, ovim dokumentom dokazuje se da je osoba zaštićena od korona virusa i to na tri načina: da je primila vakcinu protiv kovida, da je preležala virus, da ima negativan rezultat PCR ili antigenski test za korona virus, ili da je već preležala virus.

  Prvi otkazi zbog KOVID POTVRDA: Nisu hteli ni vakcinu ni test

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE