"Korona" brojke RASTU, za 15-ak dana gotova i TREĆA kovid bolnica

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Korona” brojke RASTU, za 15-ak dana gotova i TREĆA kovid bolnica

  Predsednik Aleksandar Vučić obišao je završne radove na izgradnji nove kovid bolnice na novosadskom Mišeluku. Predsednik je istakao da je gradnja kovid bolnice, treće u Srbiji, veoma važna ne samo za Novi Sad, već i za celu Vojvodinu.

  Vučić je tokom obilaska radova izjavio da je bolnica završena za manje od četiri meseca, ali i konstatovao da kovid brojke ponovo rastu, ali da je i gradnja takve ustanove način da se pravljenjem novih, boljih kapaciteta, uz nabakvu vakcina, država bori protiv epidemije koronavirusa.

  “Na 15-ak dana smo od otvaranja nove kovd bolnice u Novom Sadu. Stvarno sam ponosan, jer za manje od četiri meseca, država će uspeti da izgradi velelepnu bolnicu”, rekao je Vučić.

  Dodao je da će nova bolnica u Novom Sadu biti i nešto bolja od kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, jer se gradeći te ustanove, uvidelo šta je još potrebno, pa će, novosadska kovid bolnica, primera radi, imati banku krvi.

  “To će i Beogradu olakšati, jer je bio veliki pritisak na Batajnicu i druge bolnice”, rekao je Vučić i izrazio zabrinutost zbog rasta broja inficiranih koronavirusom.

  Istakao je da je ovo način da se država tome suprotstavi. “Da napravimo najbolje zdravstvo, kapacitete, da država obezbedi vakcine, da moli ljude da se vakcinišu, da obezbedi najbolje bolnice”, rekao je Vučić.

  Traže se RADNICI za kovid bolnicu u NS – potrebno više od 1.000 medicinara

  Direktorka KCV dr Edita Stokić istakla je da će kovid bolnica u Novom Sadu imati banku krvi, koju dve prethodno izgrađene, u Batajnici i Kruševcu, nemaju, što je, prema njenim rečima, izuzetno važno.

  Ona je prenela i da su kovid pacijenti u KC Vojvodine smešteni na Infektivnoj klinici, ali da su u petak u toj ustanovi prvi put posle dužeg vremena premašili broj slobodnih mesta, pa su pacijente koje su morali da prime na bolničko lečenje, hospitalizovali na Klinici za rehabilitaciju.

  Otvaranje planirano za početak septembra

  Otvaranje kovid bolnice na novosadskom Mišeluku, koja se prostire na 19.500 kvadrata, odnosno prijem pacijenata, planirano je za početak septembra.

  Bolnica će imati 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a kako je planirano, osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine.

  U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

  Prema ranijim najavama, gradnja bolnice bi trebalo da košta ukupno 4,15 milijardi dinara, a sredstva su izdvojena iz republičkog budžeta i budžeta Grada Novog Sada, koji je za to opredelio 250 miliona dinara.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE