Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inovacija, konkurs

  Otvoren konkurs za inovatore u Srbiji, grantovi do 100.000 USD

  Domaći inovatori od danas mogu da se prijave za bespovratna sredstava na trećem godišnjem konkursu „StarTech“, u visini od 15.000 do 100.000 dolara.

  Novac je podrška razvoju inovativnih proizvoda i digitalnoj transformaciji biznisa u Srbiji, objavili su NALED i kompanija „Filip Moris“ (Philip Morris).

  Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i neformalni timovi, koji žele razvoj inovativnog proizvoda, izlazak na domaće i inostrano tržište ili transformaciju poslovanja uvođenjem novih tehnologija, mogu da se prijave na konkurs do 3. maja.

  Ukupan iznos pomoći za ovogodišnje učesnike u novcu i stručnoj podršci je oko milion dolara, rečeno je na konferenciji za novinare.

  Grantovima može da se finansira razvoj inovacija kroz primenu novih ili znatno poboljšanih proizvoda, usluga, procesa, merketinških ili poslovnih metoda ili digitalna transformacija za bolju organizaciju i poslovne performanse.

  Do kada traje prijava za konkurs?

  Direktor za preduzetništvo i inovacije NALED-a, Dušan Vasiljević, kazao je da će zainteresovani moći da do 3. aprila traže i podršku u pripremi biznis plana i prijave, a dobitnici grantova biće poznati u oktobru.

  Inovatori mogu da traže grantove od 15.000 do 100.000 dolara, a pored novca, korisnici grantova moći će da računaju i na 1.000 sati mentorske podrške za registraciju patenata, podršku izlasku na nova tržišta, pravne savete i drugo.

  Deo konkursa je namenjen startapima i biznisima osnovanim pre 2021. i moguće je dobiti grantove od 15.000 do 25.000 dolara za razvoj inovativne ideje, uz sufinansiranje od 10 odsto.

  Vasiljević je kazao da je drugi deo konkursa, sa grantovima od 25.000 do 50.000 dolara i uz sufinansiranje od 20 odsto, namenjen mikro, malim i srednjim preduzeća (MMSP), osnovanim najkasnije do kraja 2020. za plasiranje proizvoda na tržište ili digitalnu transformaciju poslovanja.

  „Firme iz sektora MMSP mogu da apliciraju i za LOT 3 ukoliko planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, za šta će dobiti bespovratna sredstva od 50.000 do 100.000 dolara, uz sufinansiranje od 30 odsto“, kazao je on.

  Novac, konkurs

  Novac, konkurs (Unsplash)

  „StarTech“ uspešni primeri dobitnika

  U martu i aprilu biće za zainteresovane organizovani „StarTech“ info karavani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Novom Pazaru, Paraćinu, Kragujevcu.

  Na konferenciji za novinare su predstavljeni i uspešni primeri ranijih dobitnika grantova „StarTecha“.

  Da plasiraju svoj proizvod na američko tržište i dobiju sve dozvole, uz pomoć „StarTech“ granta, već je pošlo za rukom kompaniji „HerbElixa“, koja proizvodi preparat protiv helikobakterije.

  Putem inostranog tržišta nadaju se da će uskoro krenuti i iz kompanije „Golden Bee“ koji prozovde košnice za kućne uslove, a na prošlom konkursu su dobili grant koji će im omogućiti da imaju serijsku proizvodnju.

  Inicijativa NALED-a i „Filip Morisa“

  Ministar informacije i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović ocenio je da je inicijativa NALED-a i kompanije „Filip Moris“ u skladu sa onim što država poslednjih šest-sedam godina radi u oblasti digitalizacije, sa uporištem u nauci i inovacijama da bi se privreda i društvo transformisali sa radno intenzivnih delatnosti na inovativne.

  Naveo je da u Srbiji u četiri naučno-tehnološka parka radi više od 200 starstapa i drugih kompanija, te da su im kapaciteti popunjeni i da je potrebno njihovo proširenje.

  Startapi, konkurs (Pixabay)

  „U ovom trenutku se rade projekti za proširenje naučno-tehnoliških parkova u Beogradu, Čačku i Nišu. Spreman je projekat naučno-tehnološkog parka u Kruševcu, a ovih dana se sprema i poseban projekat inovacionog distrikta u Kragujevcu u čijem kompleksu će biti naučno-tehnološki park“, kazao je on.

  IKT sektor Srbije je prošle godine imao izvoz od 2,7 milijardi evra, što je sedam puta više nego izvoz IKT sektora pre 10 godina.

  „Suficit u tom izvozu bio je dve milijarde evra i po tome je IKT sektor postao najjajča najbolja izvozna grana Srbije“, rekao je on.

  Koliko vredi „StarTech“ program?

  „StarTech“ program je projekat kompanije „Filip Moris“, vrednosti ukupno pet miliona dolara, koji sprovodi NALED, uz podršku Vlade Srbije.

  Senior menadžerka korporativnih poslova kompanija „Filip Moris Internešnl“, Dragana Vujko, rekla je da „Laboratorija inovativnih javnih politika“, koju je NALED osnovao u okviru projekta, ima cilj da pomogne Vladi Srbije da sprovede neke od mera koje ce unaprediti „inovacioni ekosistem“.

  Podsetila je da je tokom prethodna dva ciklusa 57 domaćih startapova, preduzetnika, malih i srednjih preduzeća dobilo bespovratno više od dva miliona dolara za razvoj projektnih ideja, plasman proizvoda na domaće i inostrano tržište i otvaranje novih radnih mesta, a ista prilika čeka i treću generaciju „StarTech zvezda“.

  Navela je da je na prethodnim konkursima bilo ukupno 426 prijava, od kojih 79 odsto za razvoj inovacija, oko tri odsto na digitalnu transformaciju, dok je 18 procenata obuhvatalo oba aspekta.

  Vujko je istakla da je oko 30 odsto grantova dodeljeno timovima koji su registrovali firme posle dobijanja sredstava.

  Među nagrađenima su bili uređaj za rehabilitaciju neuroloških bolesnika, mobilni skener glave, softver za automatsko prevođenje na znakovni jezik, aplikacije za plaćenje poljoprivredne proizvodnje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pexels, Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE