Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kon „ne plaši, samo je objektivan“: KATASTROFALNA situacija nije daleko

  Član Kriznog štaba doktor Predrag Kon upozorava da nismo daleko od katastrofalne epidemiološke situacije u kojoj ljudi više neće imati gde da se leče.

  Epidemiolog kaže da je u Beogradu danas registrovano 1.430 zaraženih osoba, što je znatno više nego što ih je bilo tokom čitave prethodne nedelje, kada se taj broj kretao između nešto manje od 1.000 i nešto manje od 1.200.

  „Taman je izgledalo da smo dostigli plafon. Nadao sam da će u toku ove nedelje da se zaustavi na tom nivou, ali dešava se ono što je nažalost moglo i da se predvidi – krivulja nastavlja da se penje“, ističe doktor Kon.

  Kaže da je mnogim istraživanjima kod nas i u svetu otkriveno da je virus prisutan mnogo više nego što je zvanično registrovano. „Taj broj sa kojim se množi broj zvanično potvrđenih slučajeva zaraze je u početku bio između pet i 10, a nakon što su urađena istraživanja, to je između 10 i 20“, navodi Kon.

  Ističe da su sve mere davno definisane i da nepoštovanje propisanih mera predstavlja evidentno kršenje zakona i navodi da nema drugog plana za dalje osim da se oslobađaju mesta i da se obezbedi da najteži bolesnici imaju gde da se leče.

  „Ovaj nalet je toliko veliki i ne bi trebalo da se čudimo jer je sledeći stepen katastrofalna epidemiološka situacija. To je situacija u kojoj nema gde da se leče ljudi. Mora da se razume da ne pričam ja ovo radi plašenja nego je to objektivno stanje“, naglašava doktor Kon.

  Upozorava da nismo daleko od takve katastrofalne situacije.

  „Ako sada imamo mesta u Beogradu da primimo pacijente samo još jedan ili dva dana, posle ide smeštanje svuda okolo gde ima mesta – bilo gde. To podrazumeva ogroman napor. Odakle vozila za sve to, odakle vozači, gde su ti ljudi? Treba shvatiti zašto smo toliko apelovali“, ističe Kon.

  Kaže da će istorijski da se razmatra zašto i kako mere nisu poštovane, ali da je suština da virus mora da se zaustavi ili će on zaustaviti nas.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE