Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cena NOVE VAKCINE će varirati, ali neće biti SKUPA?

  Cena vakcine protiv COVID-19 biće niža nego što je na tržištu uobičajeno za takve projekte i određivaće se različitim modelima, u zavisnosti od zemlje odnosno delu sveta, objavila je nemačka biotehnološka kompanija BioNTech.

  BioNTech je s američkim partnerom Pfizerom objavio da je njihova vakcina protiv koronavirusa „efikasna više od 90 posto“, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

  Dve kompanije su saopštile da će do kraja meseca podneti američkom regulatoru zahtev za registracijom vakcine.

  Cena vakcine odražavaće finansijske rizike koje su preuzeli investitori u privatnom sektoru, istakao je na na onlajn skupu u organizaciji Financial Timesa direktor strategije BioNTecha Rajan Ričardson.

  Iako je kompanija dobila podršku nemačke vlade, rizici koje su preuzeli privatni ulagači zaslužuju određenu finansijsku „nagradu“ od prodaje buduće vakcine, smatra Ričardson.

  „Preuzeli smo značajan finansijski rizik. Pribavili smo novac na tržištu kapitala“, istakao je čelnik nemačke kompanije.

  U septembru je nemačko Ministarstvo istraživanja i razvoja odobrilo BioNTechu 375 miliona evra, uz uslov da ispune određene zahteve, uključujući ubrzani razvoj i proizvodnju vakcine, podseća Reuters.

  Najavljuje i da će cena vakcine biti niža nego što je na tržištu uobičajeno u takvim projektima.

  „Težili smo uravnoteženom pristupu koji uvažava činjenicu da inovacije zahtevaju kapital i ulaganje, pa planiramo odrediti cenu znatno nižu nego što bi na tržištu bilo uobičajeno, s obzirom na našu poziciju i sa ciljem široke dostupnosti u svetu“, objasnio je Ričardson.

  „Očekujem različite modele određivanja cena u pojedinim delovima sveta“, dodao je direktor nemačke kompanije, ne želeći da ulazi u pojedinosti.

  Istakao je takođe da je cilj dva partnera isporuka 1,3 milijarde doza u 2021. godini. Najavljuje „značajno snabdevanje“ u prvoj polovini godine, dodajući ujedno da će povećavati proizvodnju tokom cele 2021.

  Srpska naučnica iz Njujorka o vesti da je Pfizerova vakcina efikasna 90%

   

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE