Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  porez

  Komšije nas vole: Srbija ubedljivo najveći prijatelj S. Makedonije

  Građani Severne Makedonije smatraju da je Srbija najveći prijatelj njihove zemlje, a Bugarska najveća pretnja, pokazalo je objavljeno istraživanje Centra za evropske strategije „Evrotink“ iz Skoplja.

  Na pitanje „Koja je država ili međunarodna organizacija najveći prijatelj Makedonije“, 37 odsto je odgovorilo da je to Srbija, 11,4 odsto SAD, 8,5 odsto Turska, 8,1 odsto EU, a četiri odsto Nemačka (eurothink.mk).

  Na petom mestu liste najprijateljskih zemlja je Kosovo sa 3,1 odsto, pa slede NATO sa 2,9 procenata, Rusija sa 2,5 odsto i Albanija sa 1,6 procenata, dok je Bugarska na 13. mestu sa 0,5 odsto, iza Hrvatske (0,6 odsto) i Kine (0,5 odsto).

  Na pitanje koja je država ili međunarodna organzacija najveća pretnja za Makedoniju, 27,6 odsto ispitanika je odgovrilo da je to Bugarska. Zatim slede Rusija sa četiri procenta, Albanija sa 1,3, Kosovo sa 1,2 odsto i Srbija i SAD sa po 1,1 odsto.

  Izvršni direktor „Evrotinka“ Dimitar Nikolovski je u razgovoru sa novinarima objasnio da se Bugarska u poslednje dve do tri godine smatra najvećim neprijateljem Severne Makedonije i da taj trend nastavlja da raste.

  „Ako je 2021. Bugarska bila broj jedan sa 23 odsto građana koji su je smatrali najvećim neprijateljem, 2022. taj procenat je 27,6 odsto. Za razliku od njih, Srbija se tradicionalno smatra najvećim prijateljem zemlje sa 37 odsto“, rekao je Nikolovski, a prenala agencija MIA.

  Anketno istraživanje javnog mišljenja „Evrobarometar 2022“ je od 12. do 27. decembra prošle godine u telefonskoj anketi na reprezentativnom uzorku od 1.006 ispitanika za nevladinu organizaciju „Evrotonk“ uradila agencija „Brima“ Skoplje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE