Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kompanije imaju još 7 dana da se prijave za program „Moja prva plata“

  Poslodavci u Srbiji imaju još sedam dana da konkurišu za program podrške „Moja prva plata“ i do 22. septembra oglase radne pozicije na kojima će, uz subvencije države, osposobljavati mlade kandidate za posao uz mogućnost da ih nakon devet meseci obuke prime u radni odnos, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

  Do sada je prijavljena 3.621 kompanija, a one su oglasile 5.839 radnih mesta i traže preko 8.000 kandidata za te pozicije.

  Prijava mladih do 30 godina, sa završenom srednjom školom, visokim obrazovanjem ili na završnoj godini studija koji žele da kroz ovaj program steknu prvo radno iskustvo, počinje 3. oktobra i traje do kraja tog meseca.

  U novembru razgovori, u decembru obuke

  U novembru će biti organizovani razgovori i povezivanje kandidata sa kompanijama, najpre iz privatnog, a potom i iz javnog sektora, a početak obuke očekuje se najkasnije u drugoj polovini decembra.

  Sve prijave se podnose putem portala https://mojaprvaplata.gov.rs/.

  „Ovo je treći ciklus programa ‘Moja prava plata’, kreiran u partnerstvu kompanija, mladih i države. Programom rešavamo problem sa kojim su se mladi godinama suočavali, a to je da poslodavci žele da zaposle osobe sa radnim iskustvom, jer je proces uvođenja u posao skup i dugotrajan. Zbog toga, država finansira prvih devet meseci njihovog rada čime su poslodavci visoko motivisani da uključe mlade, koji u velikom broju nakon programa ostaju u radnom odnosu kod tih poslodavaca“, rekao je savetnik predsednice Vlade Srbije Vukašin Grozdić.

  Dodao je da je krajnji cilj da nema nijedne mlade osoba na tržištu rada bez radnog iskustva.

  Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS Mirjana Кovačević je podsetila da za ovaj program mogu da konkurišu preduzetnici, predstavnici mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, odnosno svi društveno odgovorni poslodavci koji planiraju da ojačaju i podmlade svoje timove.

  „Ovo je odličina prilika da se pomogne mladima bez radog iskustva da se osbosobe za posao, ali i kompanijama da reše problem nedostajućih kadrova“, navela je ona.

  Oko 5.000 poslodavaca do sada primilo 18.000 mladih

  Istakla je da je više od po 5.000 poslodavaca u prva dva ciklusa primilo čak 18.000 mladih na osposobljavanje za rad u protekle dve godine.

  Od ukupnog broja mladih uključenih u prvi ciklus programa, 42,2 odsto se zaposlilo u kompanijama u kojima su bili u okviru programa „Moja prva plata“, dok drugi ciklus još traje.

  U programu mogu učestvuju svi poslodavci nezavisno od veličine i grane privrede u kojoj posluju, a pokazalo se da su do sada najzastupljenija zanimanja u oblasti trgovine, administracije, prerađivačke insustrije, prava i ekonomije.

  Tokom devet meseci trajanja „Moje prve plate“ kandidati sa srednjim obrazovanjem primaće od države novčanu naknadu 25.000 dinara i 30.000 sa visokim obrazovanjem.

  Novac se isplaćuje direktno korisnicima, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a poslodavci mogu da isplate i dodatni novac.

  Program „Moja prva plata“ realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku PКS, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija i Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

   

  Veliko INTERESOVANJE za program „MOJA PRVA PLATA“, oglašeno više od 1.000 mesta

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE