Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  koliko traje izolacija?

  SVE što vas je možda bunilo o KARANTINU: Ko je izuzet, a ko može 5 dana?

  Čini se da se gotovo svaki građanin Srbije susreo sa koronavirusom od početka godine. Ipak, mnogi su zbunjeni oko toga koliko traje izolacija, posebno ako uzmemo u obzir nova pravila koja je doneo Krizni štab.

  Rekordne cifre novozaraženih, uz redove ispred kovid ambulanti, navode na posao da je cela Srbija ili obolela od koronavirusa, ili da je bar bila u kontaktu sa zaraženima. To znači da je veliki broj građana bio prinuđen na izolaciju, a usled novih okolnosti mnogi nisu znali koliko traje izolacija.

  Srbija: Koliko traje izolacija u različitim slučajevima?

  Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, a one između ostalog predviđaju da su oni koji se od kovida leče kod kuće u obavezi da budu u izolaciji sedam dana i da im se nakon pregleda u kovid ambulanti izolacija prekida bez testiranja.

  Izmene predviđaju da osobe obolele od kovida 19 mogu da se izoluju  i leče u objektima koji su posebno određeni i pripremljeni za izolaciju i lečenje obolelih. Oni su dužni da prihvate izolaciju u, za to, određenim objektima i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi lekar, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Batut.

  Osoba koja se ne pridržava naloga lekara po prijavi zdravstvene ustanove prinudno se izoluje u prisustvu predstavnika organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove, navodi se u izmeni Uredbe.

  Koliko traje izolacija ako NEMA SIMPTOMA?

  Izuzetno, kod onih kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa kovid-19, a koji nemaju nijedan simptom, odnosno čija težina bolesti ne zahteva lečenje u bolnici, upućuju se u kućnu izolaciju u trajanju od sedam dana.

  Nakon sedam dana se javjaju na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante) u domu zdravlja u mestu prebivališta, odnosno boravišta, a izolacija se prekida bez testiranja.

  KOliko traje izolacija u Srbiji?

  Kada izolacija traje 14 dana i koliko traje izolacija zdravstvenim radnicima?

  Ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju (bolest, ili u ovom slučaju zarazu), upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštite.

  Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite dužni su da se testiraju PSR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je rezultat negativan.

  U slučaju pozitivnog rezultata testa, ostaju u izolaciji do 10 dana kada se izolacija prekida bez testiranja.

  Kontrolu, prema izmenjenoj uredbi, pridržavanja mere kućne izolacije vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, na osnovu podataka koje dostavlja ustanova koja je izvršila testiranje.

  Koliko traje izolacija bliske kontakte?

  Takođe, na osnovu Zaključka Kriznog štaba, izmenjena je i dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa osobom obolelom od kovida 19.

  Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte kovid 19 slučajeva sprovodi se u trajanju od pet dana od momenta poslednjeg kontakta.

  Nakon isteka pet dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja.

  Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa obolelim je nulti dan, navodi se u izmeni Uredbe.

  Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka desetog dana od dana poslednjeg kontakta sa kovid 19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite

  • nošenje zaštitne maske tipa N95 uvek kada se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba
  • pranje i dezinfekcija ruku
  • izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru

  Ko je izuzet od karantina nakon kontakta sa obolelim

  Od mere karantina nakon bliskog kontakta sa obolelim su izuzete sve osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od sledećih kriterijuma:

  • dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovida-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze vakcine
  • dokaz o preležanom kovidu 19 u vidu pozitivnog REAL TIME PCR testa na SARS-CoV-2 ili testa za detekciju antigena SARS-CoV-2
  • ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od dana uzorkovanja

  Ukoliko je test za detekciju antigena urađen u laboratoriji u privatnoj svojini, odnosno nije upisan u informacioni sistem covid.rs, uz rezultat testa se mora imati izveštaj lekara iz kovid ambulante ili izveštaj o hospitalizaciji (otpusna lista) u kojima se potvrđuje dijagnoza bolesti COVID-19 u periodu kada je izvršeno testiranje, radi prihvatanja dokaza za potrebe oslobađanja od obaveze karantina/karantina u kućnim uslovima.

  Takođe,  od karantina mogu biti izuteti oni koji imaju pozitivan rezultat serološkog testiranja na koronu (imaju antitela( ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.

  Osobe koje su izuzete od mere karantina iz navedenih razloga su u obavezi da se do isteka 10. dana od dana poslednjeg kontakta sa obolelim pridržavaju gore navedenih propisanih mera lične zaštite.

  Izmenjene cene testiranja

  Na predlog Generalnog sekretarijata, Vlada je donela zaključak o smanjenu cene PSR i antigenskog testa.

  Tako visina naknade za PSR testiranje na lični zahtev koje obavljaju zdravstvene ustanove iznosi 6.000 dinara.

  Naknada za antigensko testiranje  na lični zahtev koje obavljaju zdravstvene ustanove iznosi 1.800 dinara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE