Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koja ICT rešenja optimizuju biznise svih veličina?

  Iako ne postoji univerzalna definicija šta je ICT, termin je skraćenica od informaciono komunikacione tehnologije. Opšte je prihvaćeno da označava sve uređaje, mrežne komponente, aplikacije i sisteme, koji u kombinaciji omogućavaju interakciju ljudi i organizacija u digitalnom svetu.

  ICT rešenja imaju veliku primenu u savremenom biznisu i promenila su način poslovanja iz korena. Informacione tehnologije, sistemi i poslovne softverske aplikacije postali su ključni faktori za uspešno prilagođavanje novim uslovima poslovanja. Njihova primena je sinonim za efikasnost, jer omogućava velike uštede, unapređuje kvalitet proizvoda i usluga, skraćuje vreme potrebno za završetak posla i smanjuje administraciju.

  Danas su ICT rešenja neminovnost za kompanije, i sve više male i srednje biznise, jer je upotreba ovih tehnologija toliko rasprostranjena da ukoliko ih ne koristite – to se negativno odražava na konkurentnost na tržištu.

  Kada govorimo o ICT trendovima, ključne tehnologije koje dominiraju i kičma su digitalne transformacije su Internet of Things, Cloud,  Cyber Security, i 5G, za koji se u Srbiji čeka aukcija.

  Cyber security

  Sajber kriminal je u stalnom porastu. Najčešće su e-mail prevare i phishing, krađe identiteta su sve češće, kao i razni upadi hakera u sisteme preduzeća svih veličina. Kako se danas svi oslanjamo na digitalni svet, povećan broj zlonamernih napada izvana ili iznutra su uticali da raste potražnja za alatima koji će omogućiti „neprobojnost“ sistema, ali i istovremeni back up.

  Cyber security rešenja koja kroji A1 Srbija, omogućavaju da redovno proveravate ranjivost i nivo rizika IT infrastrukture i osigurate bezbedno surfovanje na internetu bez straha od svakodnevnih pretnjina. A1 Cyber Backup čuva i štiti sve vaše poslovne podatke, proaktivno sprečava curenja podataka i kontroliše prenos podataka između uređaja, aktivno prati, prepoznaje i zaustavlja napade. Na raspolaganju je korisnicima, čak i ako nisu u A1 mreži.

  Narrow Band Internet of Things

  Najpouzdanija globalna tehnologija za efikasniji, sigurniji i ekonomičniji prenos podataka za uređaje koji se povezuju internetom je Narrow Band Internet of Things.

  To je tehnologija koja omogućava veliku energetsku efikasnost. Bazira se na 4G tehnologiji i omogućava povezivanje uređaja čak i u veoma lošim radio uslovima i na lokacijama koje su do sada bile teško ili potpuno nedostupne.

  Praktično, za komunikaciju uređaja na ovaj način – nema prepreke.

  Narrow Band IoT, koji na domaćem tržištu pruža A1 Srbija, donosi duži životni vek uređaja, manje troškove prenosa podataka, veći broj uređaja koji mogu da se povežu, jaču penetraciju signala, veću bezbednost podataka i jednostavnu instalaciju. Takođe, to je tehnologija urađena prema najvišim standardima koje su veliki proizvođači opreme u obavezi da poštuju, jer je preporučena od standardizacionih tela, kao što je 3GPP.

  Zbog svega toga ova tehnologija je posebno pogodna biznis korisnicima, jer pruža širok spektar primene: razni merači i brojila za struju, vodu, gas, dakle – u telemetriji svake vrste. Zatim su tu i potrebe pametnih domaćinstva, pametnih gradova, mogućnosti za bezbednost i efikasnost saobraćaja, za efikasniju poljoprivredu i proizvodnju.

  Cloud (oblak)

  Infrastruktura u Cloud-u predstavlja jednu od najvrednijih inovacija u informatičkim i poslovnim strategijama. Većina kompanija prepoznaje i koristi Cloud kao strateškog pokretača koji doprinosi promenama i otvara put ka novim tehnologijama.

  Prednosti korišćenja Cloud rešenja su mnogobrojne: ušteda troškova, lakši pristup podacima, povećana efikasnost, pa čak i sigurnost. Cloud se odnosi na servere kojima se pristupa preko Interneta, kao i softver i baze podataka koji rade na tim serverima. Cloud serveri se nalaze u centrima podataka širom sveta. Koristeći računarstvo „u oblaku“, korisnici i kompanije ne moraju sami da upravljaju fizičkim serverima ili da pokreću softverske aplikacije na sopstvenim mašinama. Aplikacije se pokreću automatski i na taj način se pristupa podacima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: A1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE