Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tanjug

  Koalicija: Kako to da Tanjug uđe u prvu „evropsku novinsku redakciju“?

  Koalicija za slobodu medija protestuje povodom informacije objavljene u medijima da će Evropska komisija formirati „prvu evropsku novinsku redakciju“ i uključiti Tanjug u njen rad.

  Prema dostupnim podacima, u pitanju je redakcija koja će biti sastavljena od izveštača 16 novinskih agencija u evropskim zemljama.

  Bavila bi se izveštavanjem o procesima u vezi sa Evropskom unijom i trebalo bi da počne da radi sredinom 2022. godine. Srbiju će u toj mreži predstavljati Novinska agencija Tanjug, najavljuje se u saopštenju.

  Koalicija podseća da je Tanjug medij koji je prepoznat po bliskoj saradnji sa vladajućim strukturama u Srbiji. Osim što uživa povlašćeni položaj prilikom raspodele različitih budžetskih fondova, Tanjug je godinama radio uprkos uredbe Vlade Srbije.

  Novinska agencija Tanjug trebalo je da prestane sa radom u oktobru 2015. godine. Čak pet godina posle tog roka poslovala je i emitovala informacije uz odobravanje iz vrha vlasti.

  Kako se ukazuje u saopštenju, posle pravnih akrobacija, brend Tanjug koristi firma Tačno, estradnog umetnika Željka Joksimovića, i to na 10 godina.

  Koalicija pita Evropsku komisiju kako je moguće da je spremna na saradnju sa Tanjugom koji je plasirao netačne informacije u interesu političara i stranaka, a ne tačne vesti u korist građana?

  Kako je moguće da je Tanjug deo dugoročnog projekta vrednog 1,76 miliona evra, a da je reputacija te agencije duboko narušena, jer je direktno učestvovala u urušavanju demokratije?

  Kako je moguće da Evropska komisija finansira upravo onu redakciju koja je odgovorna za proizvodnju dezinformacija, za učešće u javnim hajkama protiv kritičara sadašenje vlasti i za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije?

  Koalicija za slobodu medija poziva učesnike projekta da preispitaju odluku i sagledaju sve činjenice vezane za rad ovog medija, kao i da razmisle da li će informacije koje budu plasirao u pomenutoj evropskoj mreži i dalje biti relevantne i poželjne.

  Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Tanjug

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE