Odluka o "zamrzavanju" cena izvučena iz šešira

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  100 evra

  Odluka o “zamrzavanju” cena izvučena iz šešira

  Vlast u Srbiji nema strategiju i mere koje su rezultat promišljene politike za borbu protiv inflacije i meru kao što je zamrzavanje cena na dva meseca donosi kao da je izvučena iz šešira, rekao je profesor ekonomije na FEFA fakultetu u Beogradu Goran Radosavljević.

  On je za Betu rekao da je problem vlasti što najpre negira određene probleme, a onda zbog propuštenog vremena donosi odluke koje imaju mnogo veće posledice nego da se reagovalo na vreme.

  “Kada je inflacija bila 4,5 odsto ponašali su se kao da ne postoji, a kada je porasla na 6,6 odsto priznali su. Tako je i sada na rast cena trebalo reagovati iz robnih rezervi, pa ako to ne daje rezultate donositi sledeće mere”, rekao je Radosavljević.

  Vlada Srbije je donela odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica, šećera u kristalu, brašna tip T- 400, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog mesa od buta i dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine. Cene su ograničene na dva meseca.

  Radosavljević je rekao da je trebalo napraviti strategiju sprečavanja većeg rasta infalcije sa nekoliko modela i utvrditi šta preduzeti u kojoj situaciji.

  “Ne znam čemu sada služe robne rezerve i šta ima u njima. One bi trebalo da služe da se zaustave velike fluktuacije cena, otkupi roba kad postoje viškovi na tržištu i izazovu veštačku tražnju, ili da se njima reaguju ispuštanjem osnovnih proizvoda kada cene rastu”, rekao je Radosavljević.

  Na zaustavljanje rasta cena trebalo je, kako je rekao, prvo reagovati intervencijom iz robnih rezervi, pa ako to ne da rezultate videti koja je sledeća mera, rekao je Radosavljević.

  Dodao je da se pita šta će država raditi za dva meseca kada istekne rok za “zamrzavanje” cena, a inflacija se ne zaustavi i po svemu sudeći neće, i cene još brže rastu. “Zamrzavanje cena se primenjuje kada se iscrpe pre toga sve mere”, rekao je Radosavljević.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE