Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mobilizacija, sankcije rusiji

  Ko prekrši novi Putinov zakon može u zatvor i do 20 godina

  Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji predviđa teške zatvorske kazne za svakoga ko poziva na akciju protiv ruske bezbednosti.

  Prema novim odredbama objavljenim u četvrtak na portalu koji objavljuje dokumente koje je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, javni pozivi pojedinaca da deluju protiv bezbednosti zemlje sada će biti kažnjivi kaznom od dve do četiri godine zatvora.

  Kazna može biti povećana na pet godina, ako se poziv upućuje putem medija, i na sedam godina ako ga uputi organizovana grupa.

  Ruski predsednik je potpisao i tekst o pooštravanju ograničenja za pojedince i organizacije označene kao „strane agencije“, koji se koristi za suzbijanje kritika upućenih Kremlju.

  Druga mera predviđa kaznu do 20 godina zatvora za svakog ruskog državljanina koji učestvuje u sukobu u stranoj zemlji koji je protiv ruskih interesa.

  Putin je potpisao i tekst o novčanim kaznama i zatvorskim kaznama do sedam godina za sve koji su upoznati sa državnim tajnama i koji napuštaju zemlju bez prethodnog odobrenja.

  Ovi dokumenti su deo grupe zakona koje je parlament prihvatio poslednjih nedelja, a za stupanje na snagu bio im je potreban samo potpis predsednika.

  Sedam godina zbog „osude agresije na Ukrajinu“

  Od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu 24. februara, ruske vlasti su pojačale progon kritičara vlasti gašenjem nezavisnih listova i društvenih mreža. Zakon sada kažnjava teškom zatvorskom kaznom svaki oblik kritike koji kvari ugled vojske.

  Nekoliko Rusa, uključujući opozicione predstavnike Ilju Jašina i Vladimira Kara-Murzu, kao i običnih građana, već je zatvoreno po takvim optužbama i čekaju suđenje.

  Gradski odbornik Moskve Aleksej Gorinov osuđen je prošle nedelje na sedam godina zatvora zbog osude agresije na Ukrajinu.

  Izvor: dnevnik. hr

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE