Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je Slobodan Pavlović, srpski biznismen koji je poginuo u SAD?

  Biznismen iz Bijeljine Slobodan Pavlović poginuo je noćas u Čikagu u teškoj saobraćajnoj nesreći.

  Kako prenose domaći mediji, Pavlović se nalazio u automobilu koji je podleteo pod kamion, a koji je naglo zakočio. Vest o tragičnoj smrti biznismena javljena je jutros porodici u njegovom rodnom selu Popovi.

  Pavlović je bio srpski biznismen iz Čikaga rođen 1938. godine, osnivač Slobomir televizije i Pavlović banke koju je pokrenuo devedesetih. U Ameriku je otišao 1965. godine.

  Vlasnik je preduzeća Žitopromet u Bijeljini, štamparije Grafam u Brčkom i drugih. Postao je Senator Republike Srpske u drugom sazivu Senata 2009. godine.

  Veliki dobrotvor

  U rodnim Popovima je 1990. podigao spomenik Knezu Ivi od Semberije, a 1991. je postavio temelje za izgradnju Pavlovića mosta, koji je završen 28. avgusta 1996. godine.

  Podigao je i spomenik Filipu Višnjiću ispred gradske biblioteke u Bijeljini, a bio je ktitor crkve Hristovog vaskrsenja u Popovima. Devedesetih je započeo izgradnju Slobomir Univerziteta kod Bijeljine. Uveo je vodovod u manastir Dobrun, i podigao pešački most na reci Rzav.

  Ime Slobodana Pavlovića često se pojavljuje u i oko Bijeljine. Bilo da je reč o banci, ili, naprimer, njegovom mostu, pisali su mediji o njemu.

  Kako se Pavlovićeva supruga zove Mira tako je svoju poslovnu imperiju nazvao „Slobomir“. Uz preduzeća koja je privatizirao, počeo je gradnju vlastitog grada.

  Patrijarh srpski Pavle ga je odlikovao ordenom Svetog Save prvog reda.

  Problemi sa zakonom

  Pavlović potiče iz okoline Bijeljine, ipak, prvi veći kapital stekao je u SAD-u trgujući nekretninama. Osamdesetih godina je tamo upao u problem sa zakonom i optužen je za malverzacije.

  Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva navodi, pozivajući se na američke zvaničnike, da je osuđen na pola godine zatvora.

  Po nalogu Tužilaštva BiH, Pavlović je bio uhapšen početkom 2016. godine zbog slučaja „Pavlović banka“, koji je pokrenut u vezi sa malverzacijama oko dodele kredita Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju u Beogradu, kojim je Dodik pokušao da pokrije poreklo novca.

  Ovako je govorio o detinjstvu

  Pavlović je u svojoj autobigorafiji naveo da priča o njegovom uspehu počinje iz detinjstva, još kad je kao dečak čuvao ovce i krave na livadama u Popovima, prenosi portal N1 BiH.

  Pisao je kako je tada maštao kako će jednog dana izgraditi most preko divlje Drine. Zamišljao ga je kao trošni viseći most sličan onome koji je na filmu Tarzan napravio u svojoj džungli. U šali naveo da je uspeh pravazišao sva njegova očekivanja.

  Kao četvrto od sedmoro dece nije imao idilično detinjstvo. Njegov otac koji je bio zatvoren zbog svojih antikomunističkih opredjeljenja je imao presudnu ulogu u donošenju odluke da ode u Ameriku. Kako stoji u Pavlovićevoj autobiografiji, nakon odsluženja vojnog roka u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, on sredinom šezdesetih preseljava u Ameriku sa 40 dolara u džepu. Tada nije govorio ni rieči engleskog jezika, našalio se i kako ga i dalje uči.

  Ali, leteći u avionu iznad Amerike pred Pavlovićem se otvorio svet poslovnih i trgovačkih centara, između kojih su bile reke automobila. Shvatio je da je došao na pravo mesto i da ovde može uspeti.

  Tako je i bilo. U fabrici u Čikagu našao je prvi posao i buduću životnu saputnicu. Takođe Jugoslovenka, Miroslava ga je u prvi mah odbila, da bi se posle predomislila i ipak udala za njega.

  Počeo je da se obučava za elektroinženjera, a upisao je i studije poslovnog menadžmenta, dok jednog dana, kako kaže, nije otkrio tajnu biznisa sa nekretninama.

  Pavlović u svojoj autobiografiji i u razgovorima sa novinarima objašnjava kako je sa predujmom od 2.000 dolara ušteđevine i 10.000 pozajmljenih od brata, tazbine i ostalih, podigao kredit u banci i otkupio zgradu od šest stanova vrednu 60.000 dolara. Renoviro je i nakon šest meseci prodao za 130.000 dolara.

  Trik je bio u tome, kaže on, što je zgradu prodao samom sebi. Njegova firma “Hillcrest Real Estate“ bila je bitna u tome. Zgrada vredna 130.000 dolara bila je dovoljna garancija bankama da mu daju još veće kredite sa kojima je otplatio svoje stare dugove i kupio veću zgradu sa 38 stanova

  Ovo otkriće, kaže Pavlović, pomoglo mu je da uspostavi šablon kojeg će se držati tokom svoje poslovne karijere. Ulaganje pozajmljenih sredstava u nekretnine i širenje posla preprodajom lekcije su koje želi prenijeti mladim ljudima u BiH preko svog univerziteta i banaka koje posjeduje. U autobiografiji on objašnjava da su poznavanje kreditnog sistema finansiranja i brz obrt novca ključ za podizanje životnog standarda, piše N1 BiH.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Youtube Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE