Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je „PUTINOV KUVAR“ i šta je „Privatna vojna kompanija Vagner“?

  Jevgenij Prigožin je ruski preduzetnik u medijima poznat kao “Putinov kuvar”. Prigožin je dobio taj nadimak jer je bio zadužen za ketering i svečane ručkove u Kremlju na raznim prijemima. I sam ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da poznaje Prigožina, ali ga “ne smatra svojim prijateljem”.

  Međutim, kako pišu ruski mediji, Jevgenij Prigožin, ima veze sa Privatnom vojnom kompanijom Vagner ili grupom Vagner, koja predstavlja neku vrstu ruskih plaćenika.

  Prigožin negira da ima veze sa tom grupom, koja se ne nalazi u ruskom registru pravnih osoba, pa ne moraju da polažu račune o “svom poslovanju”, a s njenim pripadnicima po inostranstvu ruska država nema ništa.

  Prema podacima ruskih i svetskih medija, PVK Vagner ima svoje plaćenike u čak 13 zemlja – Angoli, Gvineji, Gvineji Bisau, DR Kongu, Zimbabveu, Libiji, Madagaskaru, Mozambiku, Sudanu, Srednjoafričkoj Republici te Siriji, Ukrajini i Venezueli.

  Razlog angažovanja je to što grupa kao protivuslugu od afričkih vladara koje štiti dobija olakšice pri dobijanju poslova ili korišćenja tamošnjih prirodnih bogatstava, a Bloomberg je, na primer, naveo da je grupa i “pripomogla” Emersonu Mnangagvau da postane predsednik Zimbabvea.

  Za Vagner se najviše čulo kada je reč o Siriji i Ukrajini. U Siriji je, prema nekim procenama, poginulo preko 200 njihovih pripadnika koje ruska država ne priznaje, pa i poriče, iako su neki od rođaka poginulih vojnika istupili u javnosti i traže novčane naknade ili penzije od države, što im je odbijeno.

  Inače, iako je Prigožin najistaknutija soba Vagnera ili barem medijski najatraktivnija zbog svojih veza u Kremlju, osnivač Vagnera je zapravo Dmitrij Utkin, potpukovnik vojne rezerve, koji je ratovao u Čečeniji, a osnovao Slovenski korpus, koji je u Siriji ratovao još od 2013. godine. Prema legendi, Vagner je vojni nadimak Utkina, i to zato što je fasciniran Trećim Rajhom, a nadimak je dobio prema nemačkom kompozitoru Ričardu Vagneru. Inače, Utkin je 2016. godine dobio orden za hrabrost koji mu je uručio Vladimir Putin, prenosi Jutarnji list.

  Izvor: BIZLife/Bloomberg/Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE