Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beba

  Za prvo dete 350.000 dinara?

  U narednom periodu u pronatalitetnu politiku biće uloženo preko 200 miliona evra, pre svega kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove, kaže predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

  „Namera je da se u naredne dve godine poveća i jednokratna pomoć za prvo dete sa današnjih 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara“, rekla je Gojković na otvaranju dvodnevnog međunarodnog foruma „Svetost materinstva“.

  Takođe, ove godine dodeljena su sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego prošle i pet puta više nego 2017. godine, objašnjava ona.

  Prema rečima ministarke zadužena za demografiju Slavice Đukić Dejanović, finansijsku pomoć za mere populacione politike u protekle tri godine dobila je 161 opština i neki rezulti su već vidljivi.

  „Iako je merna jedinica u demografiji decenija, raduje nas i ohrabruje vest da se u prvih deset meseci ove godine po prvi put u Srbiji rodilo 612 beba više u odnosu na isti period prosle godine.“

  Više razumevanja za porodične obaveze zaposlenih, očekuje se i od poslodavaca. Fleksibilno radno vreme, na primer, omogućilo bi roditeljima da lakše usklade posao i roditeljstvo.

  „To je nešto što svakako možemo da učinimo. Što naše društvo ne košta ništa, s jedne strane pruža mogućnost rukovodiocima da bolje angažuju radno vreme, da budu produktivniji da radnici budu zadovoljniji, a da u toj sveri materinstvo izađe u susret mladim roditeljima“, kaže ministar za rad Zoran Đorđević.

  Pozitivna iskustva drugih zemlja mogu koristiti, ali nema univerzalnog modela za popravljanje demografske slike. Efekti danas preduzetih mera mogu se očekivati za desetak godina, rečeno je na skupu.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE