Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kiše odložile setvu: Pšenica čeka da se „osuši“ 550.000 hektara

  Obilne kiše u Srbiji u oktobru sprečile su setvu pšenice, pa je do sada posejano samo oko deset odsto planiranih površina od oko 600.000 hektara, rekao je direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Vukosav Saković.

  On je agenciji Beta rekao da su padavine onemogućile obradu njiva za setvu pšenice jer mašine ne mogu da uđu u raskvašeno zemljište, ali usporile su i branje kukuruza gde bi trebalo da se poseje ta ratarska kultura.

  „Stručnjaci tvrde da je optimalan rok za setvu pšenice, ječma i raži do 25. oktobra, ali u Srbiji je praksa da se setva protegne i u novembar“, rekao je Saković.

  Dodao je da je zbog cene pšenice koja raste, i koja je u rasponu od 19,50 do 20 dinara za kilogram, interesovanje za setvu veće i očekuje se da bude zasejano oko 600.000 hektara, za oko 50.000 hektara više nego 2019.godine.

  Saković je rekao da raste cena pšenice i na svetskom tržištu i da tražnje ima, ali da proizvođači u Srbiji praktikuju da je ne prodaju sve dok cena raste jer žele da je prodaju po najvišoj ceni, a kada počne da pada tada je masovno nude.

  Za setvu će se, prema njegovim rečima i ove godine upotrebiti tek oko 50 odsto deklarisanog semena, što će, naročito u godinama kada vremenski uslovi nisu idealni, uticati na visinu prinosa i kvalitet zrna.

  Troškovi ovogodišnje jesenje setve nisu, kako je rekao porasli, čak su nešto niže cene mineralnih đubriva i goriva.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE