Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  100 evra

  Profesor FEFA: Ova vlast nas je ZADUŽILA za dodatnih 12 mlrd. EUR

  Javni dug Srbije je sredinom oktobra 2020. godine premašio 27 milijardi evra, uključujući i negarantovani dug lokalnih samouprava od oko 400 miliona evra, rekao je profesor fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević.

  „U javni dug ulaze sve one obaveze po sredstvima koja je povukla država Srbija, a ono što je potpisano, a nije povučeno, postaće javni dug tek kada se sredstva aktiviraju“, rekao je Radosavljević za Betu.

  Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da je Srbija povukla 27 milijardi evra, a da duguje ili će dugovati narednih nekoliko godina, 50,4 milijarde evra kada sredstva budu povučena“.

  Radosavljević je rekao da se „podrazumeva da će neke obaveze u međuvremenu biti otplaćene, te svakako javni dug u budućnosti neće biti jednak prostom zbiru sadašnjeg i svih ugovorenih budućih zaduživanja“.

  „Stoga tvrdnja da će Srbija u narednim godinama dugovati 50 milijardi evra jer je u ovom trenutku dogovorila toliki nivo novih zaduživanja, teško da može da se potvrdi“, rekao je Radosavljević.

  Dodao je da je, sudeći da je vlast slabo efikasna u realizaciji javnih investicija, veliko pitanje dinamike povlačenja kredita i da može da se desi kao i do sada da mnogi rokovi budu prolongirani, a sredstva nepovučena.

  Ta računica, kako je rekao, po kojoj će Srbija uskoro dugovati 50 milijardi evra slična je računici po kojoj je Srpska napredna stranka (SNS) tvrdila da je dug Grada Beograda 2013. godine bio više od jedne milijarde evra, iako je zvanično Ministarstvo finansija potvrdilo da je dug bio oko 450 miliona evra.

  „U ovih milijardu evra SNS je računao i sve buduće kamate i obaveze koje su vezane za otplatu kredita, a koje nisu dospele, što svakako nije u skladu sa zvaničnom metodologijom niti je uporedivo sa stvarnim stanjem javnog duga“, rekao je Radosavljević.

  Istakao je „da bez obzira na veoma prljavu i nepoštenu kampanju koju SNS već devet godina vodi i koja je puna laži o svemu pa čak i o nečemu što je lako proverljivo, opozicija treba da se bori za istinu“ .

  Prema njegovim rečima, istina je u ovom trenutku da je Srbija jula 2012. kada je SNS preuzeo vlast imala javni dug 15,45 milijardi evra, a da on danas iznosi preko 27 milijardi.

  Za prethodnih devet godina Srbija je, kako je rekao, zadužena za oko 12 milijardi evra ili oko 2.000 evra dodatnog duga za svakog punoletnog građanina.

  „Mislim da je to već dovoljno alarmantno, te nema potrebe da ovoj priči dodajemo i neka buduća zaduženja koja mogu, ali ne moraju da se realizuju“, rekao je Radosavljević.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE