Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi kasne na Koridoru 11

  Radovi na dve deonice Koridora 11, koje gradi kineska kompanija Šandong, neće biti otvorene ove godine.

  Umesto do kraja ove, od Obrenovca do Čačka ćemo Koridorom 11 stići u najboljem slučaju polovinom sledeće godine, pišu Novosti.

  Na dve deonice, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, koje je trebalo da budu završene tokom novembra, urađeno je tek oko 75 odsto posla.

  Na trasama koje su ukupno duge oko 50 kilometara preostalo je asfaltiranje sa završnim slojem, radovi u tunelu „Brančići“ i regulacija vodotoka.

  Još se ne zna tačno koliko će biti produžen rok za izgradnju deonica pošto je potpisan prvi aneks kojim se ugovor produžava do 30. novembra, a u toku su pregovori sa kompanijom Šandong o drugim odštetnim zahtevima koji će ovaj rok produžiti.

  Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je letos imala primedbe na broj radnika na ova dva gradilišta. Glavne zamerke izvođaču bile su neorganizovanost i nedovoljno angažovanje ljudstva i mehanizacije.

  Sada u resornom ministarstvu tvrde da su upozorenja urodila plodom. Ipak, ne dovoljno da bi rok bio ispoštovan.

  Najveći problem na ovom potezu predstavlja tunel ispred Ljiga. Do sada je probijena samo desna cev i to tek krajem avgusta. Radovi su komplikovani zbog sastava zemljišta i podzemnih voda.

  Tunel je na kritičnom putu. Trenutno se prevazilaze problemi neusklađenosti projektnog rešenja i geološkog sastava tla, navode u ministarstvu.

  Nadležni navode da timovi inženjera razmatraju sva tehnička rešenja za završetak tunela i kažu da je jedna od opcija da se po okončanju radova na samoj trasi auto-puta u saobraćaj prvo pusti bar jedna tunelska cev, jer bi radovi na drugoj mogli da potraju.

  Dve deonice čija izgradnja kasni trebalo bi da povežu i trasu od Uba do Lajkovca, oko čije izgradnje je izbila afera zbog tužbe Zorane Mihajlović protiv bivšeg kolege Milutina Mrkonjića.

  Izvor: Novosti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE