Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina radi na NATALITETU: Kompanija plaća radnicima da dobiju dete

  Jedna od najvećih svetskih onlajn turističkih agencija, kineski Trip.com, uvodi nove subvencije za brigu o deci u vrednosti od 138 miliona dolara kako bi podstakli svojih 32.000 zaposlenih da imaju više dece.

  Zaposleni koji su u kompaniji Trip.com proveli najmanje tri godine dobijaće godišnji bonus od 10.000 juana (1.376 dolara) za svako novorođeno dete, svake godine od prvog rođendana deteta do pete godine. Ove povlastice stupaju na snagu od 1. jula.

  Kina, dete, natalitet (Unsplash)

  „Uvođenjem ovih subvencija za brigu o deci, cilj nam je da pružimo finansijsku podršku koja će ohrabriti naše zaposlene da osnuju ili prošire svoje porodice bez ugrožavanja svojih profesionalnih ambicija i postignuća“, naveo je izvršni predsednik Trip.com-a Džejms Liang u saopštenju.

  Najava Trip.com-a prati slične inicijative manjih kineskih kompanija i dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa demografskom krizom.

  Prvi put posle više od 60 godina, broj stanovnika u Kini se smanjio. U 2022. godini dostignuta je najniža stopa nataliteta od osnivanja komunističke Kine 1949. Prema podacima Ujedinjenih nacija Kina je sada druga najmnogoljudnija zemlja na svetu, posle Indije.

  Peking ukinuo politiku „jednog deteta”

  Peking je ukinuo svoju decenijsku politiku „jednog deteta” 2015. godine, u početku dozvoljavajući bračnim parovima da imaju dvoje dece. Ali nakon kratkog porasta u 2016, nacionalna stopa nataliteta je nastavila da pada.

  Ovo pitanje je ključna briga za kreatore politike, jer bi moglo imati duboke implikacije po zemlju. Povećava se problem starenja stanovništva, što bi moglo da utiče na ekonomski rast i smanjenje poreskih prihoda i doprinosa penzionom sistemu koji je već opterećen.

  Na Trip.com-u, svi zaposleni sa punim radnim vremenom koji su radili za kompaniju tri godine će se kvalifikovati za bonus, bez obzira na njihov pol, poziciju ili lokaciju posla, navodi kompanija, piše CNN.

  Ima i drugih primera. Poljoprivredna kompanija Beijing Dabeinong Technology saopštila je prošle godine da će dati 90.000 juana (12.391 dolara) gotovinskog bonusa zaposlenima ako dobiju treće dete, prenose državni mediji. Za rađanje prvog ili drugog deteta dobija se nadoknada od 30.000 juana (4.130 dolara) i 60.000 juana (8.260 dolara), navodi se u izveštajima.

  Kina, gradovi

  Kina (Pixabay)

  Prošlog meseca, QiaoYin City Management, firma koja pruža gradske sanitarne usluge, objavila je da će ponuditi 100.000 juana (13.759 dolara) bonusa zaposlenima za rođenje trećeg deteta. Taj potez je imao za cilj smanjenje finansijskog opterećenja za porodice mladih zaposlenih i odgovor na poziv vlade da se podstakne rađanje, saopštila je kompanija.

  Pad broja venčanja u Kini

  Pad nataliteta nije jedina briga za Peking. Manje ljudi u Kini se takođe venčava, što bi moglo da pogorša problem.

  Oko 6,83 miliona parova venčalo se 2022. godine, prema podacima koje je ranije ovog meseca objavilo kinesko Ministarstvo državne uprave. To je za oko 10,5 odsto manje u odnosu na 7,63 miliona brakova registrovanih 2021. godine i najmanji je zabeležen broj od kada je ministarstvo počelo da objavljuje podatke 1986, prenosi RTS.

  Kina, Peking

  Kina (Pixabay)

  Kreatori politike su dodatno ublažili ograničenja za rađanje 2021. godine, dozvoljavajući troje dece, i pojačali napore za podsticanje većih porodica, uključujući plan objavljen prošle godine za produženje porodiljskog odsustva, i pružanje poreskih olakšica i drugih pogodnosti porodicama.

  Ali ti napori tek treba da daju rezultate usred promena rodnih normi, visokih troškova života i obrazovanja i ekonomske nesigurnosti.

  Izvor: RTS/CNN

  Foto: Unsplash/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE