Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Još malo „neizvesnosti“ o visini povećanja plata i penzija

  Šef misije Međunarodnog monetaranog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf izjavio je da će razgovori sa vlastima u Srbiji o povećanju plata u javnom sektoru i penzija biti nastavljeni narednih nedelja.

  On je na kraju posete tehničke misije MMF Beogradu rekao da je procena da će rast bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP) u 2017. godini iznositi 2,3 procenta i dostići 3,5 procenta u 2018.

  „Ekonomska aktivnost nastavlja da raste, bez obzira na privremeno usporavanje u prvoj polovini godine, a domaća potražnja nastavlja da beleži značajan rast, uz dalji oporavak privatne potrošnje i značajne strane direktne investicije“, naveo je Ruf.

  On je ocenio da je bitno da su uslovi na tržištu rada nastavili da se poboljšavaju i da je oko 120.000 novih radnih mesta otvoreno u 12 meseci zaključno sa junom.

  „Ekonomske politike bi i dalje trebalo da se fokusiraju na unapređenje odgovora ekonomije na strani ponude, kroz realizaciju reformi u cilju jačanja aktivnosti u privatnom sektoru. One obuhvataju unapređenje poslovne i investicione klime, efikasniju državnu upravu i državna preduzeća, kao i povećanje kvaliteta i kvantiteta javne infrastrukture“, rekao je Ruf.

  Dodao je da je misija MMF započela razgovore sa vlastima u Srbiji o fiskalnoj politici za preostali deo 2017. i ključnim parametrima budžeta za 2018. godinu, koji će se privesti kraju tokom revizije aranžmana u oktobru.

  „U uslovima i dalje značajno boljih fiskalnih rezultata od projektovanih u prvih sedam meseci 2017. godine, razgovori su se vodili i o potencijalnim načinima da se upotrebi dodatni fiskalni prostor, uključujući dodatne investicije u prioritetnim oblastima, racionalna povećanja plata u javnom sektoru i penzija, (smanjenje poreza na rad) i brže smanjenje duga.“

  Ovi razgovori će se nastaviti tokom narednih nedelja, navodi se u saopštenju kancelarije MMF-a za Srbiju.

  Tehnička misija MMF je boravila u Beogradu od 13. septembra radi otpočinjanja razgovora o budžetu za 2018. i diskusije o napretku u realizaciji strukturnih reformi.
  [preporucene_vesti ids=“274837″]

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE