Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jeftiniji gvožđe, čelik, drvna građa: Može li PASTI CENA stanova u novogradnji?

  Cena gvožđa, čelika, drvne građe poslednjih meseci pada. Taj trend prati i cena bakra, koji je najjeftiniji u poslednjih 17 meseci. To je doprinelo stabilizaciji cena nekretnina, ali na pojeftinjenje novogradnje u skorije vreme ne treba računati, kažu stručnjaci.

  Pre tri meseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po metričkoj toni, a danas između 7.500 i 8.000 dolara. Neizvesnost zbog rata u Ukrajini i negativni signali na tržištu, smatraju stručnjaci, uslovili su pad cena metala i drvne građe. Prognoze su da će tražnja za tim proizvodima u narednom periodu biti manja.

  Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže da poslednjih nedelja raste verovatnoća da će se u Evropi i generalno na globalnom nivou desiti recesija.

  Radnici na gradilištu (Pixabay)

  „Ali s druge strane i najave Kine da neće moći da obezbedi podsticajna sredstva svojoj proizvodnoj industriji kao što je to činila 2008, 2015. i 2020. godine kada su isto krize zadesile svet, nego da će ovoga puta ta sredstva iskoristiti da popuni minuse u svojim lokalnim kasama“, kaže Stanić za RTS.

  Na stovarištima kažu da robu sve teže nabavljaju i da se na neke isporuke čeka i po nekoliko meseci. Uz to, cene se menjaju gotovo na nedeljnom nivou.

  „Armatura je trenutno 130 dinara po kilogramu, a blok koji je bio prošle godine 37-38 dinara, sada je preko 70. Šljunak je skočio 30 posto. Gvožđe je sada u redu, najveći problem je sad realizacija tih proizvoda koje smo naručili“, kaže Mladen Lučić, predstavnik „Lukoma“ iz Majura kod Šapca.

  Veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati

  Pojeftinjenje metalskih proizvoda i drvne građe stabilizovalo je cene nekretnina, kažu stručnjaci. Ipak, veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati.

  „Poskupelo je sve – od aluminijumske stolarije, termoizolacije, hidroizolacije, opekarskih proizvoda, sistema za klimatizaciju“, kaže Dušica Daković, direktor projekata Novi Dorćol.

  Armatura, tj. čelik, kaže Dakovićeva, koristi se u fazi izgradnje koja se zove konstrukcija, a ona učestvuje 15-20 odsto u ukupnoj ceni gradnje jednog objekta, tako da pojeftinjenje tj. poskupljenje čelika utiče na cenu gradnje, ali ne u tako velikoj meri da sada građani očekuju da će se cene stanova i lokala u novogradnji prepoloviti, kao što je došlo do pojeftinjenja čelika.

  Gradilište (BIZLife)

  „Kako je došlo do naglog pada cene građevinskog materijala tako može naglo i da dođe do naglog skoka zbog nestabilnog tržišta. Mi, takođe, moramo da uzmemo u obzir da su troškovi transporta građevinskog materijala veliki usled krize“, kaže Jovana Perić, koordinator oglasnih savetnika na portalu Sasomange.

  Ističe da ne očekuje da će investitori i vlasnici nekretnina razmišljati o smanjenju cena.

  „I sada se vidi da cene kvdrata u novogradnji idu do 10.000 evra i očekuje se da će taj trend da se nastavi i u narednom periodu“, kaže Perićeva.

  Kolebanje cena metala i građevinskog materijala, ocenjuju stručnjaci, povećaće oprez investitora prilikom donošenja odluke o gradnji. A cene nekretnina i dalje će u najvećoj meri određivati tražnja, koja je u Srbiji na visokom nivou. Pogotovo u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sada, Niša.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay/BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE