Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Japanski mašinovođa tužio firmu zbog smanjenja plate od 40 centi

  Mašinovođa u Japanu tužio je kompaniju za koju radi pošto mu je odbila od plate 56 jena (40 evro centi), zbog kratkrajnog zastoja u železničkom saobraćaju u zemlji koja je poznata tačnosti.

  Kompanija JR Vest zaposlenom je umanjila zaradu zbog incidenta u junu tokom kojeg su vozovi kasnili minut. U obrazloženju kompanije navodi se da mašinovođi oduzeta plata jer tokom tog minuta nije radio.

  Sada mašinovođa traži odštetu od 2,2 miliona jena (oko 16.800 evra) zbog psihičkih problema koje mu je navodno izazvao ovaj slučaj.

  Japanski sajt Soranjuz24 objavio je da je mašinovođa trebalo da upravlja praznim vozom do stanice Okajama na jugu zemlje, ali je stigao na pogrešan peron čekajući da preuzme smenu od kolege.

  Ali kada je shvatio da je pogrešio, požurio je na pravi peron, primopredaja smene je kasnila dva minuta, a to je zatim dovelo do jednominutnog kašnjenja u polasku voza sa perona. Zbog svega je za jedan minut kasnilo skladištenje voza u depo.

  Džej Ar Vest je prvobitno umanjio zaposlenom planu za 85 jena (0,64 evro centa), ali je kasnije smanjio kaznu na 56 jena jer je mašinovođa prijavio slučaj Inspekciji rada u Okajami.

  Zaposleni je odbio da prihvati kaznu i tvrdi da kašnjenje nije izazvalo stvarne poremećaje u redu vožnje, niti je doneo probleme putnicima jer je voz tokom incidenta bio prazan.

  Ali kompanija tvrdi da je primenila princip „bez posla, bez plate„, kao što bi to bilo u slučaju kašnjenja zaposlenog na radno mesto ili nepravdanog odsustva.

  Vozač je u martu slučaj izneo pred Okružnim sudom u Okajami, gde sada traži odštetu.

  Japanski železnički saobraćaj je poznat kao veoma pouzdan. Godine 2017, železnička kompanija se izvinila putnicima pošto je jedan od njenih vozova napustio stanicu 20 sekundi ranije.

  A ako voz kasni više od pet minuta, putnicima se izdaje potvrda koju mogu koristiti kao opravdanje za kašnjenje.

  Izvor: BBC

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE