Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvršni direktor Dojče banke: Inflacija je „najveći otrov“ za ekonomiju

  Izvršni direktor Dojče banke, Kristijan Suing, izneo je nedavno pesimistično viđenje trenutne ekonomske situacije u Evropi i SAD. Suing takođe naglašava da je inflacija najveća briga i predstavlja “otrov za ekonomiju”.

  On predviđa izuzetno velike šanse da Evropa doživi recesiju u narednim godinama. Centralne banke agresivno pooštravaju monetarnu politiku u borbi protiv inflacije.

  Velika je verovatnoća da će se Evropa i SAD se suočiti sa recesijom, istakao je.

  Centralne banke su prinuđene da agresivno pooštre monetarnu politiku u borbi protiv inflacije, izjavio je izvršni direktor Dojče banke, Kristijan Suing, prenosi CNBC.

  Federalne rezerve SAD, Evropska centralna banka, Švajcarska nacionalna banka i Banka Engleske su prošle nedelje krenule sa pokušajima obuzdavanja inflacije.

  Inflacija potrošačkih cena u zoni evra dostigla je novi rekord 8,1 posto u maju. Evropska Centralna Banka je potvrdila da namerava da poveća kamatne stope.

  Verovatnoća recesije u Evropi velika

  Lideri centralnih banaka i ekonomisti širom sveta su priznali da bi agresivne metode, koje bi mogle biti neophodne za obuzdavanje inflacije, mogle da dovedu do rizika da ekonomije dožive recesiju. Rast već usporava zbog spleta globalnih faktora.

  Blizina Evrope ratu u Ukrajini i njeno oslanjanje na uvoz energenata iz Rusije čine kontinent jedinstveno ranjivim na sukob. Kontinent je osetljiv i na potencijalno zaustavljanje tokova ruskog gasa.

  „Jedna stvar je jasna: ako dođe do iznenadnog zaustavljanja ruskog gasa, verovatnoća da će recesija doći ranije je očigledno daleko veća. Nema sumnje. Ali rekao bih da, sve u svemu, imamo izuzetno izazovnu situaciju. Verovatnoća recesije u Nemačkoj i u celokupnoj Evropi 2023. ili naredne godine je veća nego što smo predviđali u bilo kojoj od prethodnih godina. I nije samo uticaj ovog užasnog rata presudan za recesiju. Pogledajte inflaciju, pogledajte šta to znači za monetarnu politiku” navodi Suing.

  Pored inflacije koja je proistekla iz rata u Ukrajini i povezanih sankcija Rusiji, lanci snabdevanja su takođe bili u zastoju zbog ponovnog porasta potražnje nakon pandemije i vraćanja mera kontrole Covid-19, pre svega u Kini.

  Ekonomija se suočava sa „savršenom olujom“

  „To je toliko izazovna situacija da imamo tri, četiri faktora koji mogu ozbiljno da utiču na privredu. Postoji veliki pritisak na privredu. Verovatnoća da će recesija doći u Evropu, ali i u SAD je prilično  velika“, navodi Suing.

  S obzirom na ovaj spoj izazova, Suing je rekao da se sve više nerado oslanja na tradicionalne modele jer se ekonomija suočava sa „savršenom olujom“. Postoje „tri ili četiri stvarne poluge koje mogu izazvati recesiju“.

  Međutim, Suing naglašava da je inflacija najveća briga.

  „Rekao bih da je inflacija nešto što me zaista najviše brine. Zato mislim da je signal koji smo dobili od centralnih banaka, bilo da je to od strane Federalnih rezervi SAD ili Evropske centralne banke, pravi signal“, rekao je on.

  “Moramo se boriti protiv inflacije jer je inflacija najveći otrov za ekonomiju”, ističe Siung.

   

  Izvor: BIZLIife

  Foto: Printscreen, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE