Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvoznici „spremaju“ malinare na daleko nižu otkupnu cenu

  Visoka cena po kojoj su maline prošle godine otkupljene od proizvođača u Srbiji i zbog toga otežan plasman na inostranom tržištu, gde su upola jeftinije, uticaće da ove godine otkupna cena ne bude tako visoka, ocenili su izvoznici tog voća.

  Zbog nemogućnosti da prodaju malinu, adekvatno otkupnim cenama, izvoznici sada duguju proizvođačima novac za oko 30 odsto otkupljenog roda.

  Vlasnik firme koja se bavi plasmanom malina na inostranom tržištu Predrag Oreščanin rekao je da su prošle godine vlasnici hladnjača zbog pritiska proizvođača i Ministarstva poljoprirede otkupljivali maline po visokim cenama od po 500 do 600 dinara po kilogramu, a da je sada cena na inostranom tržištu upola niža i ne mogu da ih prodaju jer je pala i tražnja.

  „Maline su od proizvođača kupovane po duplo višoj ceni nego što sada mogu da se prodaju na inostranom tržištu, a nema tražnje ni po toj ceni. Zbog toga je na zalihama ostalo neprodato oko 40 odsto prošlogodišnjeg roda i verovatno još oko 10.000 tona iz prethodne godine“, rekao je Oreščanin.

  Dodao je da se na svetskom tržištu nudi i malina iz Ukrajine po ceni „daj koliko daš“, dovoljno i 1,5 evra za kilogram.

  Rast cena malina dogodio se, kako je rekao, za vreme pandemije kada je na spisku za kupovinu bilo obavezno voće, među kojim i maline, zbog jačanja imuniteta, ali sada je došao period kada je ljudima prioritet da plate račun za struju i podmire druge prioritetnije troškove, pa se voće sve manje kupuje.

  Istakao je da će ove godine otkupna cena malina biti daleko niža nego prošle godine.

  Na optužbe proizvođača da izvoznici kupuju malinu iz Poljske i mešaju je sa malinom iz Srbije, Oreščanin je rekao da nije isključeno da to rade neki uvoznici, ali da to nije zabranjeno i od kupaca se ne skriva njeno poreklo.

  Otkupljivači se već sada dogovaraju – nedopustivo

  Proizvođač malina iz okoline Ivanjice Dobrivoje Radović rekao je da izvoznici u ogromnim količinama uvoze to voće iz Poljske i da sami treba da snose eventualni gubitak zbog pada cena na inostranom tržištu, umesto da smanjuju ugovorenu cenu za već preuzetu malinu.

  „U godinama kada su izvoznici dobro zarađivali nisu delili sa nama profit, pa neka sada ne dele ni gubitak. Zašto nisu sačuvali deo sredstava iz godina kada su dobro zarađivali da nadoknade eventualni gubitak ove godine“, rekao je Radović.

  On je istakao da je nedopustivo da se otkupljivači već sada dogovaraju da ove godine ponude nižu jedinstvenu otkupnu cenu malina i pozvao Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita da li zloupotrebljavaju monopolski položaj.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE