Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ranko Rajović, ambicija

  IZJAVA DANA: Kako da roditelji ambicijom ne unište svoje dete?

  Specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka Ranko Rajović poznat je po  savetima za vaspitanje, ali i pravilan razvoj dece, a u jednoj emisiji govorio je o tome kako roditelji mogu svojom ambicijom da unište dete.

  On se zapitao šta su očekivanje i ambicija, kao i kakva je želja deteta.

  Rajović je dao primer afričkog trkača Juseina Bolta koji je jedino želeo da igra fudbal na brdu. Kako je istakao, otac mu nije dozvoljavao jer su bili siromašni, ali njegova majka jeste. Bolt je imao obavezu da joj pomaže u kući.

  „On je morao da ide na vodu do izvora, dvadeset puta. Kada tata ode na posao, mora da pomaže mami, ne može na teren. Šta je mama uradila? Pustila ga je da nosi dve kante, pa nije išao 20 do izvora, nego 10 i uštedi sebi recimo sat i po. Kaže ona: Možeš na teren na brdo, ali pre tate da budeš u dvorištu. I on se igra, igra i vidi tatu na motoru. Tata je bio poštar. I krene sprint 200 m nizbrdo, svaki dan dva do tri puta“, ispričao je on.

  Doktor je napomenuo da to po njegovom mišljenju nije bilo mučenje, da nije bio trening i da to nije ambiciozan roditelj.

  „Njemu je jedini motiv bio igra i zbog igre je morao da trči. Danas se zna da je najbolji trening za sprint trčanje nizbrdo. I tu se vidi kako okruženje i dečija želja njih grade“.

  Dr. Ranko Rajović je na kraju ispričao kako izgleda pogrešno razmišljanje i preterana ambicija roditelja:

  „Trčanje nizbrdo je najbolja metoda za sprint. Hoću da moj sin ili ćerka bude prvak sveta. I zamislite, roditelji krenu svaki dan na neko brdo. Idemo, svaki dan 200 m tri puta, bićeš prvak sveta za 15 godina. Ko će da trči? Niko“, zaključio je on.

  https://www.tiktok.com/@safns1/video/6991045431325134085?_r=1&_t=8VtBLNq2iYA&is_from_webapp=v1&item_id=6991045431325134085

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE