Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IZBORI U AUSTRIJI: Kurc će biti najmlađi premijer

  Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju preliminarni rezultati.

  OVP je, prema 97,7 odsto prebrojenih glasova, osvojio 31,7 odsto. Na drugoj poziciji je Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna sa 26,9 odsto, a Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea osvojila je 26,0 odsto glasova. Izlaznost na izborima je 79,3 odsto.

  Lider OVP Sebastijan Kurc je proglasio izbornu pobedu. Stranka OVP je, nakon dugo godina, ponovo dospela na prvo mesto političke scene Austrije.

  Kurc bi, na osnovu ishoda izbora mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade neke zapadne zemlje.

  Na drugoj poziciji je Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,9 odsto glasova. Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea osvojila je 26,0 odsto glasova.

  U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,1 odsto kao i Zeleni Pilc sa 4,4 odsto glasova. Partija Zeleni (Lunaček) osvojila je 3,9 odsto glasova.

  Pobednik izbora, šef stranke OVP Sebastijan Kurc u prvoj reakciji izjavio je da su rezultati „jasan mandat biračkog tela za temeljitim promenama u zemlji“.

  „Želeo bih da formiram stabilnu vladu. Ukoliko to nije moguće, postoje i druge opcije. Planiram da razgovaram sa svim parlamentarnim strankama, ali ću najpre sačekati da svi glasovi budu prebrojani“, rekao je Kurc za državnu televiziju ORF.

  Sebastijan Kurc, rođen 1986. godine u Beču, u porodici tehničara i nastavnice, ima već dugu političku karijeru. Sa 24 godine izabran je za državnog sekretara za integracije, pre nego što je diplomirao pravo, a 2013. postao je najmlađi ministar spoljnih poslova u Evropi.

  Među prvim je evropskim političarima koji su 2015. kritikovali izbegličku politiku Angele Merkel, zagovarajaći zatvaranje balkanske rute. Kampanju je vodio pod sloganom „Vreme je“, obećavši ozbiljnu politiku, a ne, kako kaže, zemlju dembeliju.

  Čestitku na izbornoj pobedi, preko svog Tviter naloga, uputio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čestitajući Austrijancu na tri jezika: srpskom, engleskom i nemačkom.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE