Iza koncepta smanjenja štete od pušenja stoji čvrsta nauka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Iza koncepta smanjenja štete od pušenja stoji čvrsta nauka

  U 40 godina otkako je profesor Majkl Rasel rekao da pušači puše cigarete zbog nikotina, a umiru zbog katrana, ova tvrdnja je ostala nepobitna. Logika profesora Rasela poslužila je i kao baza za koncept smanjenja štete od pušenja (tobacco harm reduction – THR) i za argumente u prilog tome.

  Tokom vremena, hipoteza je iznedrila i razne inovacije u načinima konzumiranja duvana, od vejping proizvoda do bezdimnih duvanskih alternativa, koje eliminišu proces sagorevanja, a samim tim i brojne zdravstvene rizike konzumiranja duvana.

  Primetno je da je poslednjih nekoliko decenija došlo do proliferacije duvanskih proizvoda koji imaju potencijal da služe kao sredstvo za smanjenje negativnog uticaja pušenja cigareta na zdravlje. Ovi proizvodi su postali poznati kao proizvodi smanjenog rizika (reduced-risk products – RRP).

  Koncept smanjenja štete nije nov niti svojstven samo konzumiranju duvana. Njegova primena nalazi se u brojnim oblastima kao što su kontrola alkohola, droge, bezbednost u automobilu, seksualno obrazovanje

  U slučaju primene koncepta smanjenja štete na pušenje, osnovna ideja podrazumeva da se pored napora usmerenih na prevenciju i promociju odvikavanja od pušenja, radi i na obezbeđivanju alternativa, odnosno proizvoda smanjenog rizika (RRP) za one koji iz različitih motiva ne žele da se odreknu duvana i nikotina u potpunosti.

  Dok neki stručnjaci veruju da će proizvodi smanjenog rizika smanjiti i zdravstveni uticaj pušenja cigareta za one koji u potpunosti pređu na njih, drugi upozoravaju da RRP predstavljaju rizik da se nepušači navedu na upotrebu i da postanu zavisni od nikotina i duvanskih proizvoda. Ipak, nauka nastavlja da dokazuje efikasnost THR-a u cilju smanjenja štete svojstvene zapaljivim duvanskim proizvodima.

  Poslednjih godina došlo je do promena regulative u nekoliko zemalja širom sveta, jer nauka nastavlja da ukazuje na prednosti proizvoda smanjenog rizika kao alternative za pušenje cigareta. Međutim, i pored toga što se odnos prema THR-u razlikuje od zemlje do zemlje, neke progresivne nacije su se odlučile da implementiraju naučno zasnovane politike za konceptu smanjenja štete od pušenja.

  Tako, Ujedinjeno Kraljevstvo ima izbalansiran regulatorni režim koji podstiče odrasle pušače da se prebace na proizvode sa smanjenim rizikom. Ovakva odluka zasnovana je na nauci, a podržavaju je i brojne agencije za javno zdravlje kao što su Državna agencija za javno zdravlje Engleske (PHE) i Kraljevski koledž lekara koji su poslednjih godina došli do interesantnih otkrića o bezbednosti proizvoda smanjenog rizika i njihovoj efikasnosti u prestanku pušenja.

  Postoje i uspešne priče o primeni koncept smanjenja štete od pušenja u zemljama poput Švedske, Norveške, Islanda, Japana i Koreje koje su prihvatile bolje alternative cigaretama i postigle značajan napredak u smanjenju stope pušenja ohrabrujući pušače da pređu na ove proizvode.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE