Kako će izgledati prvo digitalno selo u Srbiji?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako će izgledati prvo digitalno selo u Srbiji?

  Mokrin je prvo digitalno selo, zahvaljujući projektu Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada, kompaniji Delta i “Mokrin hause”.

  A šta to tačno podrazumeva?

  Ideja je da u njega budu uključeni, za početak poljoprivrednici iz Mokrina, koji će imati mogućnost da u svom svakodnevnom radu koriste digitalne platforme i informacione tehnologije.

  Kako će izgledati “Digitalno selo”?

  “Digitalno selo” treba da omogući da se žitelji Mokrina više oslanjaju na informacione tehnologije u svakodnevnom radu u poljoprivredi, da koriste digitalne platforme za poslove sa bankama, osiguranjem i prilikom savetovanja, ali i da omogući efikasniju poljoprivrednu proizvodnju, zajedničke nastupe na tržištu kroz virtuelne zadruge, nabavku repromaterijala i plasman sirovina.

  Mokrin

  Mokrin

  Krajem maja projekat će biti i zvanično predstavljen u tom mestu, a plan je da se u narednom periodu proširi i na druga sela u Srbiji.

  Tada će se o detaljima projekta upoznati ne samo poljoprivredni proizvođači, već i potencijalni partneri, kako bi ideja digitalne poljoprivrede nastavila da živi u punom smislu.

  Digitalno selo, svojevrsna je nadogradnja već poznatog Biosensovog projekta Digitalna farma.

  Digitalno selo

  Digitalno selo

  „Mi smo već počeli da radimo od kraja prošle godine tako da je interesovanje prilično veliko,  jako smo  zadovolnji, kao i ljudi koji učestvuju u tom projektu, na svakih nedelju dve se organizuju predavanja u Mokrin hausu. Oni koji su pristupili projektu imaju prilike da nauče nešto novo i da na konkretnim primerima vide kako to digitalni servisi ulaze u poljoprivredu“, kaže Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens, prenose mediji.

  Projekat će u Mokrinu trajati tri godine, a plan je da zaživi i u drugim selima u Srbiji, i da Srbija postane pionir digitalne poljoprivrede u Evropi.

   

  Izvor: RTV

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE