Istraživanje: Svaki treći Evropljanin ne može da priušti letovanje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje: Svaki treći Evropljanin ne može da priušti letovanje

  Oko 28 odsto Evropljana ne može da priušti sebi nedelju dana odmora van mesta prebivališta.

  Taj broj raste na čak 60 procenata među siromašnim radnicima, pokazalo je istraživanje Evropske konfederacije sindikata (CES).

  Radnici, čiji su prihodi ispod praga siromaštva, odnosno manji od 60 odsto prosečne plate, najlošije prolaze u Grčkoj, gde njih 88,9 odsto ne može da ode na letovanje, navodi se u istraživanju.

  Slede Rumunija sa 86,8 odsto i Hrvatska sa 84,7 odsto, a na četvrtom mestu je Kipar sa 79,2 odsto, ispred Slovačke sa 76,1 odsto.

  Nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih kada je reč o odmoru porasle su u protekloj deceniji u 16 zemalja članica, navodi se u studiji.

  Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od prosečne plate i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji.

  CES se zalaže za poboljšanje predloga evropske direktive koji treba da poveća najniže plate u EU, a o kojem će Evropski parlament raspravljati nakon letnje pauze.

  Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje “praga dostojanstva” koji će garantovati da zakonom definisane minimalne plate ne mogu biti manje od 60 odsto prosečne plate, odnosno manje od 50 odsto prosečne u bilo kojoj zemlji članici.

  Trenutno je u 17 zemalja članica EU minimalna zakonom garantovana plata niža od 60 odsto nacionalne prosečne plate, ističe CES.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE