Istraživanje DZ Kragujevac: Koliko VAKCINA umanjuje šanse da se ZARAZITE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje DZ Kragujevac: Koliko VAKCINA umanjuje šanse da se ZARAZITE

  Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima četiri puta manje šanse da oboli od kovida, a osobe koje su primile dve doze odnosno revakcinisane su, osam puta je manja verovatnoća da se razbole.

  Rezultati istraživanja Doma zdravlja Kragujevac pokazuju da je verovatnoća da vakcinisani protiv kovida-19 dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obe doze i 15 puta manja.

  Istraživanjem, kojim je rukovodio prof. dr Dejan Baskić, obuhvaćeno je 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana od 1. januara do 31. marta, navodi RTS.

  “Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima četiri puta manje šanse da oboli od kovida, a osobe koje su primile dve doze odnosno revakcinisane su, osam puta je manja verovatnoća da se razbole”, kaže Baskić.

  U prvoj liniji odbrane organizma od virusa su vakcine, kažu lekari i velika je razlika u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih – ako se razbole, vakcinisani imaju blaže simptome, pokazalo je istraživanje Doma zdravlja Kragujevac.

  Među obolelima, navodi se u istraživanju, najmanje je onih koji su dobili Fajzerovu vakcinu, zatim AstraZenekinu i rusku.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE