Istraživanja: Evropski startap sektor pati od manjka diverziteta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanja: Evropski startap sektor pati od manjka diverziteta

  Evropski „startap sektor“ ima „šokantan“ manjak diverziteta, jer su 93 odsto od svih novoosnovanih startapa u 2018. godini osnovali muškarci, prenosi Gardijan izveštaj investicione firme „Atomiko“.

  Od 175 velikih startapa uključenih u istraživanje, samo jedan je imao ženu za direktora tehnološkog razvoja, svega šest odsto je imalo ženu za glavnog izvršnog direktora, a čak i mesta na kojima se obično očekuju žene poput direktora marketinga ili finansija – držali su muškarci sa oko 80 odsto.

  Tom Vehajmer, partner i glavni istraživač u “Atomiku” rekao je da je ta firma htela da posle mnogo govora o različitostima u tehnologiji “izmeri” problem i da ponudi podatke, a ne samo mišljenja.

  “Rezultati su zabrinjavajući, jer pokazuju da je evropska tehnologija ‘zaražena’ velikim nedostatkom diverziteta”, rekao je Vehajmer.

  Ti rezultati su stigli mesec dana nakon još jednog istraživanja, agencije koja je imala slične rezultate među 500 britanskih tehnoloških firmi.

  Svega 8,5 odsto viših izvršnih lidera u tehnologiji je iz neke manjinske grupe, dok su žene zauzele svega 12,6 odsto mesta u izvršnim odborima u tom sektoru.

  Kako Gardijan navodi mišljenje Semjuela Kasima, direktora „Inclusive Boards“, vrlo je opasno i alarmantno videti da neke grupe nisu u stanju da u potpunosti učestvuju u radu tehnološkog sektora.

  Izvor: BIZLife/The Guardian

  Foto: Pikwizard

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE