Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  istina

  NEPRIJATNE ISTINE koje morate da prihvatite kako biste bolje živeli

  Život nije samo crno i belo, uglavnom tu ima mnogo sive, usaglasiće se svi, od onih čiji nam život „na prvu“ deluje savršeno, da onih kod kojih je slučaj suprotan. Stalno smo na nekim putovanjima: na putu ka uspehu, ka porodici, ka novcu… i mnogi od nas se na tom putu izgubimo. Često nam je kamen spoticanja to što ne možemo da vidimo životne istine koje su toliko očigledne.

  Ali koliko god želeli da se zaštitimo od surove životne stvarnosti tako što ćemo da živimo u poricanju i da se pretvaramo da je sve u redu, uvek postoje neke stvari za koje znamo da su istinite, ali bismo želeli da nisu. I dok ne naučimo da se suočimo sa tim istinama i prihvatimo ih, bićemo zaglavljeni.

  Iz tog razloga, evo nekih neprijatnih i suštinskih istina koje svi treba da prihvatimo.

  1. Samo vi možete da promenite sebe

  Kao što ste vi odgovorni za svoju sreću, tako ste odgovorni i za svoj lični rast i razvoj. I onog trenutka kada prestanete da živite u poricanju i otvorite oči za sopstvene mane i toksične osobine, pre prestanete da pravite iste greške iznova i iznova. Sve dok sebe ne prozoveš za sve loše što si uradio, neće biti velike razlike. Jer jedina osoba koja može da napravi bilo kakvu stvarnu, trajnu promenu u vašem životu ste vi.

  istina

  Odraz u ogledalu (Unsplash)

  2. Samo vi možete da budete bliski sebi

  Možda ste bili u nezdravoj vezi ili ste prošli kroz traumatično iskustvo kad su veze između dve osobe u pitanju. Možda još uvek tugujete zbog gubitka voljene osobe ili pokušavate da pređete preko toga što vas je neko napustio. Šta god da je bilo, važno je da shvatite da, iako vaša trauma nije vaša greška, vaše izlečenje je vaša odgovornost. Bliskost nije nešto što dobijate od nekog drugog; to je nešto što samo sebi možete da date. Bliskost sa sobom je izbor koji donosite da biste išli napred. Bliskost je mir koji samo vi možete sebi da date.

  3. Ne preuzimeti rizik je najveći rizik

  Iako možemo da ubeđujemo sebe da je pametno igrati na sigurno i ostati u našim zonama komfora, istina je da nije. Jer živeti u stalnom strahu od neuspeha, povređenosti i razočaranja takođe znači propuštanje nekih od najboljih i najdivnijih stvari koje život može da ponudi. Na kraju krajeva, morate da rizikujete da ne uspete da biste uspeli; morate da rizikujete slomljeno srce da biste pronašli ljubav; i morate da se izložite ako ikada želite da doživite nešto vredno u životu kao što su ljubav, prijateljstvo, strast i avantura. Sve ove stvari imaju svoju cenu, ali mnogo nižu i prihvatljiviju od one koju ima život pun kajanja i pitanja „šta ako?“.

  4. Odustajanje je za pobednike

  Iako ne treba da se plašimo da rizikujemo i da se izložimo, takođe treba da znamo kako da odustanemo. Jer, uprkos onome što su vam govorili celog života, i odustajanje može da bude dobra stvar. Ako znate kada da se zaustavite, da promenite pravac i prestanete da budete deo nečega što je negativno, imaćete mnogo manje briga u životu. Zato dobro razmislite za koje borbe se vredi boriti i odustanite od svega ostalog što vam više ne služi. Nemojte odustati jer je teško, nego jer vas to čini nesrećnim, nefunkcionalnim: dajte otkaz jer vas to čini nesrećnim, jer više ne funkcioniše, jer zaslužujete bolje.

  istina

  Sloboda (unsplash)

  5. Da su zaista hteli, oni bi to uradili

  Bolno je shvatiti da ljudi koje volimo i do kojih nam je stalo možda ne osećaju uvek isto prema nama. Ali moramo da se pomirimo sa tim kako ne bismo na kraju gubili vreme pokušavajući da zadržimo u blizini one koji čak ni ne žele ili ne zaslužuju da budu u našim životima. Nmojte da prisiljavate ikoga da se trudi da održite vezu. Iako je možda bolno priznati, svi moramo da pustimo one partnere, prijatelje i članove porodice koji nas uzimaju zdravo za gotovo i ne vide našu vrednost, i da odemo tamo gde smo voljeni i cenjeni umesto toga.

  6. Sreća nije nigde na putu

  Koliko god mnogi od nas želeli da veruju, sreća nas ne čeka negde na putu. To nije nešto što ćemo magično da nađemo kada se konačno venčamo ili dobijemo posao iz snova. Jer sreća je putovanje, a ne odredište. A ako ne možete da nađete sreću tamo gde ste sada, onda je nećete naći ni na drugom mestu. Ne dok ne odustanete od ideje da je sreća bilo gde osim ovde i ne počnete da budete zahvalniji za ono što imate i gde ste trenutno.

  istina

  Voleti sebe (Unsplash)

  7. Ne možete da volite nekog drugog dok ne zavolite sebe

  Koliko god kliše zvučalo, u ovoj izreci može da se nađe mnogo istine. Jer bez obzira koliko se trudili, bez obzira koliko savršena vaša veza ili vaš partner bili, na kraju dana, ne postoji količina naklonosti ili ljubavi koja može da popuni prazninu u osobi koja već ne voli sebe. Sve dok ne uspostavite dobar odnos sa sobom – ispunjen iskrenošću, znanjem, prihvatanjem i saosećanjem – nijedna od vaših  veza nikada neće uspeti.

  Da li se pronalazite među ovim redovima? Kakav god bio vaš odgovor, bitno je da zapamtite da morate d abudete iskreni prema sebi o tome kako se osećate i šta sve to znači. Život u poricanju problema i mana vam sigurno neće doneti ništa dobro, a zadržavanje u zonama komfora vas neće odvesti nigde u životu.

  Ne kaže se za džabe da su neprijatne istine mnogo bolje od udobnih laži, zar ne?

  Izvor: BIZLife/JJ

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE