Ispovest novinara koji se "infiltrirao" u fabriku ajfona u Kini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ispovest novinara koji se “infiltrirao” u fabriku ajfona u Kini

  Novinar kineskog dnevnika “Šangaj ivning post” zaposlio se u fabrici korporacije Fokskon (Foxconn) u Tai Juanu i otkrio u kakvim užasnim uslovima žive i rade zaposleni u postrojenju koje proizvodi model mobilni telefon “ajfon”, američke kompanije Epl.

  Fabrika koju je odabrao postala je poznata po masovnom štrajku radnika, a novinar je zbog, kako je rekao, loših uslova za rad, u njoj uspeo da provede samo 5 dana.

  Do posla je došao tako što je kontaktirao kadrovsku službu fabrike, gde mu je rečeno da svako ko je zdrav i poseduje ispravne lične isprave može da se prijavi za posao.

  Dok je popunjavao prijavu, radnik osiguranja ponudio mu je pomoć da brže dođe do zaposlenja ako mu da 100-200 kineskih juana (jedan juan vredi oko šest američkih dolara).

  Novinar, čiji identitet nije objavljen, nazavo je spavaonicu koju Fokskon koristi za svoje zaposlene “noćnom morom”.

  “Smrdi kao smeće i ljudski znoj. Ispred svake sobe su gomile smeća. Kada sam otvorio svoj ormarić iz njega su počele da beže bubašvabe. Posteljina koju su mi dali bila je prljava”, kaže novinar kineskog lista.

  Njegova pitanja o velikoj stopi samoubistava instruktori nisu ignorisali, ali nisu bili spremni ni da preterano diskutuju o njima.

  Posle treninga, tražili su da počnemo s radom, iako je već noć. Smemo da odmaramo samo tokom dana. Posle svih intenzivnih treninga i sastanaka, imao sam groznicu i tešku glavobolju. Pre nego što počnem s poslom, tražio sam da posetim bolnicu, ali tu radi samo jedan doktor, koji u isto vreme leči četiri-pet pacijenata, kaže novinar.

  Tokom vikenda organizuju se druženja radnika, na kojima se pleše. Domaćin zabave je uzeo mikrofon i rekao: “Svi smo pod prevelikim stresom svakoga dana, a ne smemo da vrištimo dok radimo. Ovde možemo da galamimo do mile volje i da se oslobodimo stresa.”

  Večera se u 23.00, a posle ponoći nastavlja se s radom.

  Poleđina “ajfona” pored mene je prolazila svake tri sekunde. Moram je uzeti i označiti četiri mesta na njoj, pa je vratiti na traku za manje od te tri sekunde i bez grešaka. Posle nekoliko sati takvog rada počinje da me boli vrat i mišići u rukama.

  Novi radnik koji je sedeo preko puta mene bio je iscrpljen i nakratko legao. Supervizor ga je video i kaznio time što je stajao 10 minuta u ćošku, kao nekada u školi. Radili smo non-stop, od ponoći do šest ujutru, ali morali smo da ostanemo duže, jer traka ide i niko ne sme stati. Umirem od gladi i potpuno sam iscrpljen… Konačno smo prestali s radom u sedam ujutru.

  Narednog dana šefovi, piše kineski novinar, radnike tretiraju na isti način i svi zaposleni su besni. Svaki put kada neko od nas uzme jedan deo “ajfona”, bacimo ga na traku i psujemo, kako bismo se oslobodili stresa, piše dalje kineski lažni radnik.

  Izvor: Blic

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE