Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Investitor počeo da RUŠI PREDRATNU VILU, inspekcija ga zaustavila – PREKASNO (FOTO)

  Građevinska inspekcija zaustavila je dalje rušenje predratne vile u Internacionalnih brigada 47 u beogradskoj opštini Vračar, saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

  Udruženja koja se bore protiv investitorskog urbanizma na Vračaru navode da je vila gotovo nestala.

  Kako se navodi, građevinski inspektor naložio je obustavu daljeg izvođenja radova jer se izvode bez odobrenja nadležnog organa.

  Gradilište će biti zatvoreno, a nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica biće donete odluke u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da je dalje rušenje zaustavljeno brzom reakcijom Sekretarijata i Ministarstva unutrašnjih poslova, uz konsultaciju sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu.

  Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za ulepšavanje Krunskog venca naveli su da je u roku od dva sata vila skoro u potpunosti nestala, a da je Investitor je bez građevinske dozvole i dozvole za uklanjanje objekta, jutros u 6 časova počeo njeno rušenje.

  Dva udruženja koja se bore protiv investitorskog urbanizma na Vračaru navode da je investitor ovim izvršio krivično delo i da je na teren izašla policija.

  „Zahtevamo da se zaustave sva rušenja na Neimaru i čekamo elaborat kojim bi ovaj deo grada bio proglašen za prostorno istorijsko-kulturnu celinu, što mora da se ubrza i završi pre kraja godine“, dodaje se u saopštenju.

  Navodi se i zahtev da se zaustavi izdavanje svih dozvola za rušenje za sve krajeve gde je postojala prethodna zaštita u Beogradu, dok Zavod za zaštitu spomenika ne završi potrebne elaborate i dok se ne proglasi ono što je vredno za kulturno dobro.

  Predsednici dva udruženja Aleksandar Arsenijević i Miloš Jovanović ističu u saopštenju da su komšije jutros reagovale kada su čule buku i pozvale policiju.

  „Investitor je naravno izabrao dan vikenda za svoje nedelo – kada je teško i skoro nemoguće dobiti građevinsku inspekciju da izađe na teren“, navodi se u izjavi.

  Dva udruženja se ukazala da je vila srušena zato što u današnjem Beogradu neko misli da je isplativo da ruši bez dozvole za rušenje, jer nekako će se već kasnije nagoditi i rešiti to sa vlastima, istakavši da takva praksa mora da prestane.

  Oni su zatražili da se lica koja svesno čine takva nedela protiv kulturne baštine ove zemlje hitno procesuiraju, a od gradskih vlasti da se za tu pracelu nikada ne dozvoli gradnja ičega drugog osim dozvole za izgradnju objekta koji je identičan ovom koji je srušen mimo svih propisa.

  Izvor: Beta

  Foto: FB/Društvo za ulepšavanje Krunskog venca_printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE