Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Investiciono zlato“ sve popularnije i u Srbiji

  Krajem decembra očekuje se ukidanje PDV a na kupovinu investicionog zlata, što će podstaći štednju gradana u tom plemenitom metalu, koja je u svetu sve populamija. Prema saznanjima “Blica”, pred parlamentom će se naći izmene i dopune zakona o PDV-u kojim se, između ostalog, ukida 20 odsto poreza na kupovinu tzv. investicionog zlata.

  Kako bi se ovdašnji standardi uskladili sa standardima EU, razmatra se i uvođenje posebnog postupka oporezivanja za promet investicionog zlata koji podrazumeva neobračunavanje PDV-a kažu u Ministarstvu finansija.

  Poznavaoci tvrde da je PDV ključni razlog zašto gradani Srbije ne štede kupujući zlato. Stručnjaci ističu da je kriza ogolila vrednost papirnog novca, koja stalno opada. U našoj zemlji kamate u banka ma nikada nisu bile niže, pa na štednju u evrima u proseku iznose jedan odsto.

  U kompaniji “Insignitus”, koja se bavi trgovinom zlatom, navode da ono nije promenilo vrednost više od 2.600 godina. –

  U poslednjih 20 godina cena zlata je konstantno rasla. Istovremeno, papimi novac se masovno štampa i tako gubi vrednost kaže direktor Ljuba Jakić. On naglašava da je Srbija jedina u Evropi koja ima PDV na investiciono zlato: – Kompanije koje rade sličan posao u Hrvatskoj i Sloveniji razvile su veliki biznis. Radi se o profitima koji idu do više stotina hiljada evra godišnje. Građani Srbije tamo kupuju zlato i deponuju ga u tim zemljama, pa mi zbog PDV-a imamo odliv novca iz zemlje, a ima i krijumčarenja.

  Izvor: Blic

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   Osim uvođenja kategorije investicionog zlata, omogućite da čelnik RTB Bor Spaskovski, blizak poltron i klimoglavac, preletač ΛV, legalizuje svoje s mukom stečenog zlata, o kome je pisala štampa. Čak mu ukinite PDV na tu količinu zlata, mislim da je reda veličina 5t. U suprotno lako će promeniti jato ptica, On voli mnogo ptice sojke, pa je čak stavio na zgradi doma kulture. Tu se malo prešao, osmislio je da ptisa sojka se okreće. Gle čuda ptica sojka se zainatila i više se ne okreće oko svoje ose. Zna od malena da samo leti, a ne okreće se u krug kao brljiva ovca.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE