Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VIDEO: Hoće li „šalteruše“ i „fali ti jedan papir“ otići u prošlost?

  Redovi pred šalterima institucija mogli bi da budu prepolovljeni ako bi bilo omogućeno elektronsko plaćanje taksi i naknada, ocenila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

  „Uvođenje POS terminala dalo bi priliku građanima da odmah na šalteru plate taksu i kao potvrdu plaćanja dobiju kartični slip. Time bi se iz igre izbacile uplatnice s kojima može da se manipuliše uplatom manjeg iznosa i naknadnim dopisivanjem cifara“, navodi se u saopštenju NALED-a.

  Kako je istaknuto, Srbija bi se takvim rešenjem našla u sve većoj grupi zemalja koje nude podsticaje za korišćenje bezgotovinskih plaćanja (m-banking, e-banking, kartice).

  „Da je potencijal veliki pokazuje podatak da je u Srbiji dosad izdato 7.022.398 debitnih i kreditnih kartica, ali se skoro polovina ne koristi, a i mnoge aktivne služe samo za podizanje novca s bankomata. Nove kartice se i dalje odobravaju umesto da se radi na povećanju prihvatne mreže gde je trend suprotan. U ovoj godini broj POS terminala pao je sa 84.412 na 72.521 ili 14 odsto“, ukazao je NALED.

  Dodaje se da je od januara do oktobra broj sajtova koji primaju uplate povećan je 70 odsto (sa 354 na 604), da je broj građana koji plaćaju putem mobilnog telefona u odnosu na septembar prošle godine povećan sa 650.000 na milion, a broj korisnika internet plaćanja sa 1,5 na 1,8 miliona.

  NALED je podsetio da je u toku priprema zakona o međubankarskim naknadama čiji nacrt predviđa ograničavanje iznosa koji banke u Srbiji plaćaju jedna drugoj i kartičarskim kompanijama za procesuiranje kartica i očekuje se da će to doprineti i smanjenju nameta koje trgovci plaćaju bankama za upotrebu POS terminala, a koji destimuliše širenje prihvatne mreže.

  Ova vest prilika je da se setimo i već antologijskog lika iz opusa Mićka Ljubićića- šalterske službenice Mice Ubice.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   Osim uvođenja kategorije investicionog zlata, omogućite da čelnik RTB Bor Spaskovski, blizak poltron i klimoglavac, preletač ΛV, legalizuje svoje s mukom stečenog zlata, o kome je pisala štampa. Čak mu ukinite PDV na tu količinu zlata, mislim da je reda veličina 5t. U suprotno lako će promeniti jato ptica, On voli mnogo ptice sojke, pa je čak stavio na zgradi doma kulture. Tu se malo prešao, osmislio je da ptica sojka se okreće. Gle čuda ptica sojka se zainatila i više se ne okreće oko svoje ose. Zna od malena da samo leti, a ne okreće se u krug kao brljiva ovca.

  • Adam Najstariji

   Mica Ubica je neunistiva! Kosovo, Krajina, CG, sve moze da ode, salter pasti ne moze. Salter je majka, pola drzave hrani.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE