Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kontinuirani razvoj poslovanja između Mađarske i Srbije

  Razgovarali smo sa počasnim konzulom Mađarske u Srbiji i direktorom kancelarije HEPA za Zapadni Balkan Nemanjom Milutinovićem o aktivnostima, ciljevima i realizovanim projektima

  Srbija i Mađarska, HEPA

  Neprofitna agencija HEPA posluje u pet regiona u svetu, pored matičnog sedišta u Mađarskoj i za cilj ima promociju izvoza. Pruža pomoć mađarskim kompanijama da uspešno uđu na inostrana tržišta sa ponudom proizvoda i usluga visokog kvaliteta, svetske klase i primenu inovativnosti u nekoliko industrija. Kontinuirani rast izvoza pokazuje da su konkurentni na globalnom nivou. Putem obuke i umrežavanja HEPA pomaže preduzećima da pronađu adekvatne poslovne partnere na međunarodnom nivou. Akcenat stavlja na izvozni potencijal koji imaju mađarske kompanije i pomaže stranim partnerima da pronađu adekvatne poslove u Mađarskoj. Promotivnim aktivnostima omogućava partnerima dalji izvozni uspeh mađarskih proizvoda kao i vidljivost i građenje imidža zemlje na međunarodnom nivou. HEPA sarađuje mnogim državnim ekonomskim institucijama.

   

   

  • Na koji način predstavništvo HEPA radi u Srbiji i regionu?

  Kada je predstavništvo HEPE za Balkan otvoreno 2019. godine započet je procesni ciklus podizanja na viši nivo mađarske trgovine i diversifikacije spoljno-ekonomskih odnosa Mađarske. Zadatak je promocija izvoza mađarskih proizvoda, usluga i kapitala. U Beogradu je kancelarija za Zapadni Balkan koja je ovlašćena od strane Mađarske Vlade da pronalazi potencijalne Mađarske investitore i izvoznike. Kancelarija predstavnišva za Zapadni Balkan nalazi se u Beogradu sa partnerskim kancelarijama u Severnoj Makedoniji u Skoplju i u Crnoj Gori u Podrgorici.

  Tendencija je da Mađarski proizvodi budi dostupni i prepoznatljivi u regionu, a mi organizujemo protok informacija kroz mrežu Regionalne privredne komore kao i sa Privrednom komorom Srbije.

  Prikupljamo informacije o potražnji na srpskom tržištu i prosleđujemo Mađarskim kompanijama koje su zainteresovane za saradnju. Za cilj imamo bilateralnu saradnju, uključujući distribuciju proizvoda, ponovni izvoz poluproizvoda, ulaganja u zajednička ulaganja, transfer znanja, saradnju na polju uslužnih proizvoda, turizam i slična poslovna područja.

  • Kakvi su rezultate ove godine?

  U odnosu na prošlu godinu porastao je izvoz iz Mađarske ka Srbiji u segmentu papirne galanterije, hrane za kućne ljubimce, auto-delova, naftnih derivata i mnogo drugih segmenata proizvoda gde je proces realizacije u toku. Na sajmu privrede u Mostaru imali smo priliku da predstavimo aktivnosti koje HEPA ima kroz realizovane B2B sastanke. Jedna od važnih tema bila je u Budimpešti gde smo učestvovali na Forumu za zapadni Balkan na panelu o obnovljivim izvorima energije i zelene tranzicije 2030-2050, kroz diskusije o situaciji u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana. Među mnogim aktivnostima nalaze se i sajmovi u Novom Sadu i Beogradu, odnosno Sajam poljoprivrede i EcoFair na kojima smo predstavili kancelariju HEPA Beograd, kao i Forum Voda, a sve u cilju povezivanja kompanija u okviru agencije HEPA.

  EcoFair

  • Šta planirate u narednom periodu?

  Glavni cilj predstavništva HEPA za Zapadni Balkan je zbližavanje balkanskih zemalja sa Mađarskom putem trgovine i investicija, bolja spoljnotrgovinska razmena kroz povećanje izvoza i investicija (greenfield i brownfield). Pošto je Mađarska prvi sused Srbije kao dela teritorije koju HEPA za Zapadni Balkan pokriva, potpisan je ugovor o saradnji na zajedničkim projektima između HEPA i Razvojne Agencije Srbije, a uključena je Ambasada Mađarske u Srbiji što daje jedan vid diplomatske pomoći.

  Kontinuirano radimo na istraživanju i lociranju tržišnih mogućnosti za saradnju, ali očekujemo i mnogobrojne projekte u budućnosti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: HEPA

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE