Instant plaćanje do 300.000 dinara bilo kad i bilo gde

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Instant plaćanje do 300.000 dinara bilo kad i bilo gde

  U Srbiji je počeo sa radom sistem za instant plaćanja, koji će raditi neprekidno i omogućavati prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

  “Sistem predstavlja jedan od najznačajnijih projekata Narodne banke Srbije ikada. Puštanjem u rad IPS NBS sistema, NBS stala je rame uz rame sa najznačajnijim finansijskim institucijama u svetu”, navodi se u saopštenju.

  Kako navode, to će značajno će olakšati prenos novca kako građanima, tako i privredi. Zahvaljujući ovom sistemu biće moguć prenos novčanih sredstava u dinarima, do 300.000 dinara po transakciji, u roku od samo nekoliko sekundi.

  “Korisnik prilikom plaćanja neće više morati da vodi računa da li je radni ili neradni dan, koje je doba dana i da li je ekspozitura banke otvorena”, piše u saopštenju.

  On će moći da plaća u bilo koje doba dana i to putem različitih kanala, u zavisnosti od toga šta mu njegova banka nudi, a opcije su brojne – pored šaltera, to su aplikacije za mobilno i elektronsko bankarstvo, kao i mogućnost da izvrši instant plaćanje na prodajnom mestu trgovca (fizičkom ili virtuelnom).

  Za početak, banke će biti u obavezi da ponude svojim klijentima najmanje jedan kanal za izvršavanje instant transfera odobrenja (na primer, putem aplikacije za mobilno, odnosno elektronsko bankarstvo), dok će najkasnije od 1. aprila 2019. godine, biti dužne da omoguće instant plaćanja putem svih raspoloživih kanala za iniciranje platnih transakcije.

  “Kupac će moći da plaća korišćenjem QR koda i to na dva načina. Jedan način je da kupac generiše na svom mobilnom telefonu QR kod koji će zatim trgovac skenirati, a drugi da trgovac bude taj koji će generisati QR kod na svom prodajnom mestu, a kupac ga skenirati i na taj način izvršiti plaćanje”, dodaje se u saopštenju.

  Pored toga što ubrzava proces plaćanja, kako navodi NBS, navedeno predstavlja i pravu konkurenciju kartičnim plaćanjima, a osim instant plaćanja na prodajnom mestu, IPS NBS sistem omogućava korišćenje usluge centralne adresne šeme i usluge preuzimanja podataka o fakturi.

  Objašnjavaju da centralna adresna šema predstavlja uslugu registrovanja broja mobilnog telefona u centralnoj bazi, odnosno njegovog povezivanja sa brojem računa, što će omogućiti korisniku da prenosi novčanih sredstava na račun drugog korisnika samo na osnovu poznavanja njegovog broja mobilnog telefona, bez potrebe da ima informaciju o broju njegovog tekućeg računa.

  Usluga preuzimanja podataka o fakturi omogućiće korisnicima da od velikih izdavalaca računa (mobilni i kablovski operatori, pružaoci komunalnih usluga i slično) elektronskim putem dobiju potrebne podatke na osnovu kojih će moći da na brz i komforan način plate račune za pružene usluge.

  Naknade za IPS NBS

  Narodna banka je utvrdila da će naknada za  nalog za prenos u IPS NBS sistemu, za banku platioca iznositi četiri dinara. U slučaju plaćanja na prodajnom mestu trgovca, NBS naplaćuje naknadu od banke trgovca, i ta naknada iznosi jedan dinar za plaćanje računa u iznosu do 600 dinara, odnosno dva dinara za plaćanje računa u iznosu preko 600 dinara.

  Uz navedenu naknadu, banka trgovca plaća i međubankarsku naknadu koja ne može biti veća od 0,2 odsto od iznosa platne transakcije na prodajnom mestu trgovca, što je u ovom trenutku, kako ocenjuju, povoljnije od međubankarske naknade koju plaćaju kod kartičnih plaćanja.

  “Imajući u vidu visine naknada koje Narodna banka Srbije naplaćuje bankama koje učestvuju u IPS NBS sistemu, očekujemo da će i banke u skladu sa svojom poslovnom politikom utvrditi naknade za krajnje korisnike”, navodi NBS, koja je na sajtu objavila pregled naknada za instant transfer odobrenja.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZlife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE