Inspekcija otkrila GMO soju na 29 njiva, uprkos ZABRANI GAJENJA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inspekcija otkrila GMO soju na 29 njiva, uprkos ZABRANI GAJENJA

  Poslednja kontrola fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Srbije pokazala je da je od 640 uzoraka i kontrolisanih parcela, na 29 njiva pronađena GM soja, čiji je uzgoj zabranjen, prenele su Večernje novosti.

  Nadležne službe, kako su rekli u resornom ministarstvu, izdale su rešenje da se soja uništi, a protiv vlasnika će biti podnete prijave, preneo je list.

  “Nije više u Mačvi najviše GM soje, ima je svuda, i u Šumadiji. Nigde nije nešto dominantno pronađena. Sve su male parcele”, kazao je za list ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

  Prema njegovim rečima, uništavanje GM soje je počelo, postoje stroge kontrole, i svake godine ima sve manje njiva na kojima se ona nalazi.

  Stručnjaci u Srbiji su, kako je naveo list, objasnili da se GM soja najviše uzgajala u Mačvi, Sremu i Banatu.

  Pixabay

  Kako su precizirali, poljoprivrednici je uglavnom koriste za ishranu stoke, jer je vrlo teško, gotovo nemoguće, da prođe kontrolu u otkupnim centrima, dok istovremeno niko ne kontroliše šta jedu životinje, naročito ne onu hranu koja se prodaje po samim selima.

  Večernje novosti su ukazale da na taj način uzgajivači imaju priliku da dodatno zarade, te da se pretpostavlja i da GM soje ima više od parcela koje se pronađu.

  Istaknuto je i da ovakvi usevi trajno uništavaju zemlju, naročito kada se koriste posebna sredstva, kojima se tretiraju.

  I ove preparate, poljoprivrednici, nabavljaju na crno, a ranije se govorilo da najviše semena dolazi iz Rumunije i Bosne i Hercegovine.

  Uzgoj, promet i upotreba GMO zabranjena u Srbiji

  List podseća da je uzgoj, promet i upotreba genetički modifikovanih organizama zabranjena je u Srbiji.

  U hrani za stoku dozvoljeno je da se nađu genetski modifikovani organizmi, ali samo do 0,9 odsto.

  Da se GM hrana već nalazi na trpezama u Srbiji potvrđuju i stručnjaci koji ističu da je najviše ima u prerađenoj hrani stranog porekla, ali u procentu koji se toleriše u EU, prenele su Novosti.

  Kazne za poljoprivrednike kod kojih se pronađe GM soja su novčane i iznose do 50.000 dinara, dok kompanije mogu biti kažnjene od 500.000 do tri miliona dinara.

  Uništavanje soje obavlja sam vlasnik, tanjiranjem, u prisustvu nadležne inspekcije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE