Insajder: Zašto Vlada Srbije finansijski pomaže Beogradu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Insajder: Zašto Vlada Srbije finansijski pomaže Beogradu

  Vlada Srbije je i tokom ove godine nastavila s praksom da pre svega netransparentno i bez jasnih kriterijuma, iz budžetskih rezervi dotira lokalne samouprave, a samo Gradu Beogradu je po tom osnovu uplaćeno blizu četiri miliona evra, objavio je danas Insajder.

  Poslednji put, uz identično obrazloženje o “smanjenom budžetu”, Vlada Srbije je na sednici održanoj 2. novembra namenila Gradu Beogradu pomoć od 150.000 evra.

  “Osim netransparentnog korišćenja republičkog novca, ovde se postavlja pitanje i zašto Grad Beograd dobija ponovo finansijsku injekciju, imajući u vidu izjave gradskih čelnika da finansije prestonice nikad nisu bile stabilnije, a prihod nikad veći”, navodi se na sajtu Insajdera.

  Istaknuto je da se sredstva budžetske rezerve već godinama preusmeravaju za različite namene lokalnim samoupravama uprkos činjenici da svi gradovi i opštine već dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom.

  “Nikada građanima nije objašnjeno ni po kojim kriterijumima, niti za koje namene se ovaj novac iz centralnog budžeta stavlja na raspolaganje lokalnim samoupravama. Najčešće obrazloženje u odlukama Vlade je održavanje tekuće budžetske likvidnosti ili smanjenjenje budžeta”, ukazao je Insajder.

  Osnovni problem kod tih vanrednih davanja je, kako već godinama upozorava Fiskalni savet, to što novac dobijen iz tekuće budžetske rezerve lokalne samouprave mogu da troše bez saglasnosti gradske skupštine i informisanja javnosti.

  “Grad Beograd je jedan od onih gradova koji se bar nekoliko puta godišnje nađe na spisku onih koji dobijaju vanredno novac iz budžetskih rezervi. Samo u ovoj godini na tom spisku se našao čak tri puta. Uključujući poslednji transfer od 150.000 evra, Beograd je od početka godine iz budžetskih rezervi dobio dobio najmanje 3,9 miliona evra”, naveo je Insajder.

  Od Vlade je zatražen odgovor zašto nastavlja s praksom dodeljivanja sredstava iz budžetskih rezervi lokalnim samoupravama bez jasnih kriterijuma i netransparentno i na koji način garantuje javnosti da se novac iz budžetskih rezervi koristi sistematično.

  Insajder je čelnike Grada Beograda upitao da li ima problema u gradskom budžetu i zbog čega je grad iz budžetskih rezervi sada dobio 150.000 evra, odnosno tri miliona evra u maju ove godine.

  Izvor: Beta/Insajder

  Foto: BIZLife

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Pera

   Gradjane Beograda trebalo bi svakako , bar obavestiti, kako je PKB koji je bio u vlasništvu Beograda, poklonjen Republici, zašto je prodat daleko ispod stvarne vrednosti, i da li je taj novac od prodaje vraćen Beogradu i u kom iznosu, ili je ova “milostinja” zapravo vraćanje na kašičicu ?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE