Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Imotski – grad Mercedesa

  Dalmatinski gradić Imotski poznat je po velikom broju ljubitelja Mercedesa. Neki kažu i kako nigde nema toliko Mercedesa po glavi stanovnika koliko ih ima u Imotskom. Kako bi dokazali svoju ljubav prema tom nemačkom automobilu, Imoćani spremaju nesvakidašnji poduhvat i buduću turističku atrakciju.

  Ispred svake kuće ili u garaži – Mercedes. Dobrodošlica je to u Imotsku krajinu. Kultni nemački automobil, ili kako mu Imoćani tepaju Merđo, u ovom gradu bi uskoro mogao da dobije i svoj spomenik.

  „Mi smo zamislili da to bude od imotskog kamena, jedna linija 115, u prirodnoj veličini plus troškovi od otprilike 200 hiljada kuna. Po meni to nije puno, financiraće se od sponzora“, rekao je Ivan Topić, predsednik Kluba oldtajmera Imotski.

  Čeka se odobrenje gradskog veća, a s gradnjom bi započeli oko Božića na mestu stare autobuske stanice s koje su njihovi očevi i dedovi, trbuhom za kruhom, odlazili na put za Nemačku i vraćali se upravo s M ercedesom.

  „To je bio simbol uspeha, simbol moći, došli su se predstaviti i nisu se pokajali što su uzeli te automobile, danas smo mi nasledili te automobile, isti su kao u ono vreme, iz 70-ih i 60-ih godina“, rekao je Topić, a o tome svedoči i njegov džip kabriolet, Mercedes G klase iz 1978. godine, jedan od najstarijih na svetu.

  Za Imoćane važi ona – Mercedes je Mercedes, sve drugo su automobili.

  „To je tako za većinu, mladost želi polagati samo na Mercedesima, ni ja nisam htela ništa drugo nego Mercedes“, kaže Matea Topić.

  Ovi limeni ljubimci oduševljavaju i turiste.

  „Meni je ovo veoma interesantno zato što je moj brat imao isti model ovog automobila i kada smo bili deca mi smo se u njemu vozili. Mislim da Imotski zaslužuje spomenik Mercedesu“, smatra Marta iz Švedske.

  Ideju o spomeniku pozdravljaju i ostali Imoćani.

  „To je zaštitni znak svake imotske porodice, ali i zbog toga što će to sigurno doprineti razvoju turizma imotske krajine“, rekao je Josip Šerić iz Imotskog.

  Preduzetnici kakvi jesu, ovi Imoćani ne nameravaju da stanu samo na tome. Uskoro im stižu i ljudi iz Mercedesa. Pokušaće da ih nagovore da u Imotskom otvore proizvodni pogon.

   

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE