Održivost kao najveći fokus u 2022. godini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gerald Grull, direktor prodaje, Immofinanz, Stop Shop

  Održivost kao najveći fokus u 2022. godini

  Gerald Gril, direktor prodaje u Immofinanzu, osvrće se na prošlogodišnje poslovanje i govori o aktuelnim planovima

  Za austrijsku kompaniju Immofinanz, najvećeg vlasnika i operatera ritejl parkova u Centralnoj i Istočnoj Evropi, 2021. je bila dinamična i uspešna godina u Srbiji – kako po poslovnim rezultatima tako i po aktivnostima sa ciljem pomoći zajednici tokom pandemije. Prošlog septembra kompanija je dostigla potpunu popunjenost kapaciteta u celokupnom STOP SHOP portfoliju u Srbiji, koji obuhvata ritejl parkove u Čačku, Lazarevcu, Nišu, Požarevcu, Vršcu, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Borči, Smederevu, Subotici, Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru, demonstrirajući otpornost ovog ritejl formata na krizu. Sada je kompanija spremna da se fokusira na održivost.

  • Da li ste zadovoljni postignutim rezultatima u Srbiji?

  Veoma sam zadovoljan rezultatima, posebno imajući u vidu punu popunjenost kapaciteta na 14 lokacija širom Srbije, na šta smo veoma ponosni. To pokazuje da kupci, kao i naši zakupci, cene ovaj ritejl format sa pristupačnim proizvodima i relativno niskim zakupninama. Tokom pandemije ritejl parkovi su se, takođe, pokazali kao bezbednija mesta za kupovinu, sa direktnim pristupom prodavnicama sa parkinga. Posete našim ritejl parkovima u Srbiji brzo su se vratile na nivo pre krize. Takođe, pojačali smo napore da podržimo širu zajednicu, posebno one koji su bili na čelu borbe protiv koronavirusa, donirajući humanitarne pakete raznim organizacijama.

  • Kakvi su planovi Immofinanza za ovu godinu?

  Naš najveći fokus u 2022. u Srbiji biće održivost, a osim toga, i rebrendiranje naša četiri nova STOP SHOP-a – u Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru, kao i izgradnja dodatnih 2000 kvadratnih metara ritejl prostora za međunarodne brendove u našem ritejl parku u Vršcu. Naša misija je da kupcima pružimo ono što im je potrebno: širok spektar isplativih proizvoda, uz dobre saobraćajne veze i dovoljno parking prostora. Kada je reč o našim zakupcima i partnerima, sa njima ćemo voditi aktivan dijalog. Kao što smo rekli 2015. godine, kada smo došli u Srbiju – tu smo da ostanemo.

  Ukupna vrednost našeg portfolija u Srbiji iznosi oko 163 miliona evra i nameravamo da rastemo. Planiramo i da dobijemo sertifikat u skladu sa ekološkim standardima za razvojne projekte.

  Količina našeg sertifikovanog prostora na kraju 2020. godine iznosila je oko 40 odsto i planiramo da kontinuirano dobijamo sertifikacije.

  • Immofinanz je poznat po svojim održivim praksama. Koji su vaši ciljevi u toj oblasti?

  Na nivou Grupe, cilj nam je da igramo vodeću ulogu u održivoj transformaciji naše industrije, te smo postavili ambiciozan cilj da do 2040. godine dostignemo nultu emisiju gasova, čitavu deceniju ispred cilja koji je postavila EU. Prvi korak je smanjenje svih emisija gasova sa efektom staklene bašte za 60 odsto do 2030. godine, kroz opsežnu obnovu energetske efikasnosti i usvajanje pametnih tehnologija za sve nekretnine.

  Do 2040. godine nameravamo da budemo bez emisija gasova u celom lancu vrednosti i tako damo važan doprinos borbi protiv klimatskih promena. U srednjoročnom periodu planiramo da oko 50 odsto naših sadašnjih i budućih STOP SHOP-ova dogradimo povoljnim stanovima za iznajmljivanje.

  To je do 600.000 kvadratnih metara stambenog prostora, ili skoro 12.000 „pametnih” i održivih stanova. Počinjemo sa pilot-projektima u Austriji i susednim zemljama.

  Ovi „Top on STOP” stanovi će zadovoljiti visoke kriterijume održivosti. Modularna drvena konstrukcija će omogućiti kombinacije u rasponu od mini-potkrovlja do porodičnih stanova, stanova sa kućnim kancelarijskim prostorijama ili odvojenim jedinicama za goste. Koncept klimatski neutralne energije uključuje upotrebu foto-naponske energije, rekuperaciju toplote i geotermalne energije, kao i ozelenjavanje zemljišta i postavljanje zajedničkih površina, kao što su igrališta, zone za sastanke ili bašte na krovovima. Prvi pilot-projekat je već otpočeo u Austriji i biće sproveden ubrzo nakon opštinskih dozvola, a srednjoročni cilj nam je da ovaj projekat dovedemo i u Srbiju.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE