Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I Srbi muljali sa građevinskim firmama u Nemačkoj

  U jednoj od najvećih racija u istoriji Severne Rajne Vestfalije razbijena je organizovana kriminalna mreža koja se bavila ilegalnim poslovima sa građevinskim firmama, a uhapšeno je osam osoba među kojima je dvoje iz Srbije i jedan iz BiH, objavio je Dojče vele.

  U akciji je učestvovalo oko 1.100 pripadnika policije, specijalnih jedinica, kao i predstavnika Nemačke carine. Pretreseno je više od 140 stanova, kuća i poslovnih prostora u više od 30 gradova među kojima su i Duizburg, Diseldorf, Moers, Monhajm, Menhengladbah i Leverkuzen.

  Uhapšeno je osam ljudi – šest muškaraca i dve žene – za koje se veruje da su glavni organizatori kriminalne mreže. Oni su optuženi za formiranje mreže lažnih kompanija koje su izdavale lažne račune za više stotina građevinskih firmi u Severnoj Rajni Vestfaliji, izjavio je predstavnik nemačke carine Armin Rolfink.

  Tužioci smatraju da su uhapšeni koristili mrežu kompanija kako bi građevinskim firmama omogućili da izbegnu plaćanje poreza, odnosno doprinosa za socijalno osiguranje. Veruje se da je usluge te mreže koristilo oko 450 građevinskih firmi.

  Koristeći lažne kompanije, uhapšeni su građevinskim firmama izdavali račune za poslove koji nikada nisu obavljeni. Građevinske firme su te račune plaćale, a zatim dobijale novac nazad, u gotovini, i njime isplaćivale radnike angažovane na crno. Uhapšeni bi za taj posao uzimali 10 procenata od građevinskih firmi, objasnio je predstavnik istražnog tima Hajnc Mihael Horst.

  Veruje se da je preko takvih lažnih računa prebačeno oko 48 miliona evra, a da je država na ime neplaćenog poreza i socijalnih davanja za radnike na crno, uskraćena za oko 35 miliona evra.

  Tokom racija otkriveno je i oružje, zaplenjeno je i nekoliko vozila, kao i 230.000 evra u gotovini.

  Javni tužilac iz Vupertala Volf-Tilman Baumert ocenjuje da su razmere ilegalne mreže čiji je rad praćen od marta 2016. zapanjujuće.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE