Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I dalje možemo na rad u Nemačku

  Nemački Bundesrat odobrio je produžetak takozvanog Pravila za Zapadni Balkan, prema kojem građani tog regiona mogu da zbog posla i dalje dolaze u Nemačku.

  Građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije bi, nezavisno od formalnih kvalifikacija, mogli i dalje da do 2023. zbog posla dolaze u Nemačku.

  Novina je da se uvodi godišnja kvota od 25.000 ljudi. Prema saopštenju nemačke Vlade, postoji velika potražnja za radnom snagom sa Zapadnog Balkana, posebno u građevinskoj industriji.

  S tim mora da bude saglasna i Savezna agencija za rad, koja proverava da li za postojeće otvoreno radno mesto ima nemačkih radnika ili radnika iz drugih zemalja EU, i da li su uslovi rada isti kao i za građane Nemačke.

  Prošle, 2019. godine, izdato je 27.259 viza u sklopu projekta „Pravila za Zapadni Balkan“, ali agencije za zapošljavanje dale su saglasnost za više od 62.000 zaposlenja. Ponekad se doduše na vizu čekalo predugo.

  Poslanica Zelenih Filic Polat kritikuje novouvedenu gornju granicu. „Iako je očigledno da postoji realna potreba, veštački uvedena gornja granica ne može se opravdati“.

  Najveća potreba za radnom snagom je, kao i ranije, u građevinskoj industriji, logistici odnosno transportu, i nezi.

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE