Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I BiH potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici

  Bosna i Hercegovina potpisala ugovor o Transportnoj zajednici Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, čime je ispunjen osnovni uslov za četiri putna projekta u toj zemlji.

  Ugovor o Transportnoj zajednici potpisali su u Briselu Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i komesarka EU za mobilnost i transport Violeta Bulc.

  Time je ostvaren osnovni uslov za aktiviranje sredstava za četiri projekta u BiH, odobrena na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu, saopštio je Savet ministara BiH.

  To su deonica auto-puta na koridoru „5-C“ Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel, čija je vrednost 83,9 miliona evra, od čega je BiH dobila „grant“ od 15,9 miliona evra, zatim deonica Zenica-Gračanica od 66,9 miliona evra, a „grant“ je 11,8 miliona evra, deonica Johovac-Rudanka, od 80 miliona evra, a „grant“ je 15,3 miliona evra, i deonica Luka-Brčko vrednosti 10,1 milion evra, uz grant za BIH od 3,1 miliona evra.

  „To je velika investiciona vrednost od oko 250 miliona evra, od čega je BiH dobila oko 46 miliona grant sredstava“, piše u saopštenju.

  U okviru Transportne zajednice Srbiji su odobrena dva projekta, a Makedoniji jedan projekat. Ukupna vrednost svih projekata je 538,8 miliona evra.

  Predsedništvo BiH je prošle sedmice donelo odluku o prihvatanju Ugovora o Transportnoj zajednici. Na konferenciji u Trstu, juna ove godine, jedino BiH nije potpisala ugovor o zajednici, jer za to nije bilo saglasnosti Vlade Republike Srpske.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE