Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene

  Holandski grad prvi na svetu zabranjuje reklamiranje mesa

  Holandski Haarlem biće prvi grad u kojem će biti zabranjeno isticanje reklama za meso na javnom mestu.

  Time želi da se doprinese smanjenju emisije gasova staklene bašte. Osim toga, biće zabranjeno reklamiranje još nekih proizvoda i usluga.

  Haarlem se nalazi zapadno od Amsterdama i ima 160.000 stanovnika. Meso je uvršteno na listu onoga što se od 2024. neće moći reklamirati na javnom mestu.

  To znači da se reklame za meso, avionske letove, fosilna goriva i automobile neće moći isticati na autobusima, građevinama, emitovati preko javnih LED ekrana.

  Istraživanjima je utvrđeno da se globalnom proizvodnjom hrane stvara jedna trećina gasova staklene bašte, čime se doprinosi globalnom zagrevanju.

  Utvrđeno je i da je proizvodnja hrane od životinjskog mesa dvostruko veći zagađivač planete nego proizvodnja hrane od biljaka.

  Šume, koje apsorbuju ugljendioksid, se seku kako bi se stvorio prostor za ispašu životinja. Poljoprivredna đubriva su bogata azotom i kao takva su uzročnik zagađenja vode, vazduha, doprinose klimatskim promenama i oštećenju ozonskog omotača.

  Krave, farmeri

  Krave, farmeri (Pixabay)

  Proizvođači iz industrije mesa optužili su lokalnu vlast da preteruje, govoreći građanima šta je najbolje za njih, a protivnici ovakve zabrane smatraju da se time ograničava sloboda izražavanja.

  Istraživanjem Greenpeacea je konstatovano da će i godišnja potrošnja mesa morati da se smanji na 24 kilograma po osobi ako Evropska unija želi da do 2050. bude klimatski neutralna.

  Godišnja prosečna potrošnja mesa u EU trenutno iznosi 82 kilograma po osobi. Holandija je najveći izvoznik mesa u EU, piše list Guardian.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE